Επιχειρήσεις

Σε ένα μήνα οι προσφορές για τη ΛΑΡΚΟ και οι απολύσεις - Οι υποψήφιοι επενδυτές


Ενώ η υπό απόλυση  εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και αναμένεται κλιμάκωση των αντιδράσεων, άρχισαν να "τρέχουν"  οι προθεσμίες για τη διενέργεια του διαγωνισμού και την ομαδική απόλυση όλου του προσωπικού, η οποία θα συνδυαστεί με την απομάκρυνση των οικογενειών τους από τα σπίτια της Λάρυμνας, που είναι ιδιοκτησία της εκποιούμενης εταιρείας.

Την Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, που ως εκπρόσωπος του Δημοσίου κατέχει το 55,2% της επιχείρησης και «τρέχει» τον έναν από τους δύο διαγωνισμούς πώλησης περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ (μεταλλείο και μεταλλουργία Λάρυμνας), αποφάσισε χθες να δοθεί προθεσμία 30 ημερών για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές. Η ίδια προθεσμία θα ισχύσει και για τον δεύτερο διαγωνισμό που "τρέχει" ο ειδικός διαχειριστής της για την πώληση  τριών μεταλλείων σιδηρονικελίου.

Στους όρους των δύο διαγωνισμών έχει τεθεί ρήτρα (shoot-out) που δίνει στον προτιμώμενο επενδυτή του ενός διαγωνισμού τη δυνατότητα να πλειοδοτήσει και στον δεύτερο. Καθώς όμως δεν προκύπτει καμία δέσμευση, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατακερματισμού της ιστορικής μεταλλουργίας, δηλαδή της πώλησης μόνον των μεταλλευτικών δικαιωμάτων και τη μεταφορά των μεταλλευμάτων προς επεξεργασία στο εξωτερικό - πράγμα που θα οδηγούσε πρακτικά σε οριστικό κλείσιμο της μεταλλουργίας.

 Στην πρώτη λίστα υποψηφίων επενδυτών υπήρχαν εταιρείες που ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν μόνον τα μεταλλεία και να μεταφέρουν το μετάλλευμα προς επεξεργασία σε μονάδα που διαθέτουν στα Σκόπια. Τώρα η λίστα των διεκδικητών έχει συρρικνωθεί και περιλαμβάνει μόνον τρία επιχειρηματικά σχήματα: Την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ελβετική AD Holdings, τον όμιλο Μυτιληναίου και την η ιρλανδο-βρετανική Commodity & Mining Insight.

Αμφίβολο όμως είναι αν και οι τρεις θα εμφανιστούν στην τελική φάση του διαγωνισμού, καταθέτοντας δεσμευτικές προσφορές.  Αντίθετα, ενδέχεται να κατατεθεί προσφορά από επιχειρηματικό σχήμα ισραηλινών συμφερόντων, μέσω ελβετικής εταιρείας.

Πρακτικά οι πιθανότητες θετικής έκβασης των διαγωνισμών είναι πολύ περιορισμένες, ιδιαίτερα στην περίπτωση που ο πλειοδότης δεν είναι ο ίδιος και για τους δύο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα