Άμυνα & Διπλωματία

Σε εξέλιξη το ανατολίτικο παζάρι της Τουρκίας για S-400, F-35 και οικονομία


To ανατολίτικο παζάρι μέχρι τελικής πτώσεως συνεχίζει η Άγκυρα, η οποία ωστόσο "παίζει σε πολλά ταμπλό" και έχει εκτεθεί, όμως μέχρι την τελευταία στιγμή όλα τα περιθώρια είναι ανοιχτά.

Η Τουρκία διαθέτει διπλωματική δεινότητα και είναι άριστο χειριστής προπαγάνδας, υβριδικών παρεμβάσεων ενώ προσπαθεί και με το αμερικανικό τρόπο ήτοι χρηματοδότηση και λόμπινγκ, να αποτρέψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η κατάσταση θυμίζει το καλοκαίρι του 2016 όταν φανερά η Τουρκία πήγε μέχρι τελικής πτώσεως για την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον, αλλά τελικά έκανε ένα βήμα πίσω και τον απελευθέρωσε.

Τώρα η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη για την Τουρκία, η οποία ωστόσο παίζει τα "ρέστα της". Δεν είναι μόνο το πρόβλημα των S-400 και η ενδεχόμενη πρόσβαση των Ρώσων στα μυστικά των F-35, αλλά η ευρύτερη συνεργασία με Ρωσία και Ιράν κατά των Αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή και κυρίως κατά του Ισραήλ και του Νετανιάχου.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για την Άγκυρα, γεγονός που αποδεικνύεται από τη "διπλωματία των γαμπρών" και τις δηλώσεις Νταβούτογλου, του πρώην πρωθυπουργού που καθόρισε θεωρητικά το "στρατηγικό βάθος" της σύγχρονης τουρκικής πολιτικής με ισλαμικό πρόσημο.

Και τελικά η Τουρκία έχει να επιλέξει ανάμεσα στην "κωλοτούμπα επιστροφής" στις ΗΠΑ με ερωτηματικό τη ρωσική ή να συνεχίσει την κόντρα με τις ΗΠΑ, που σημάνει τουλάχιστον την παραμονή των F-35 στις ΗΠΑ και την επιβολή κυρώσεων σε μια γονατισμένη οικονομία.

Εκτός και αν η Τουρκία "τραβήξει" μπαλαντέρ και τελικά κατορθώσει να βγει από τον κυκεώνα που έχει εισέλθει και γι' αυτό ποντάρει στην προσωπικότητα του Τραμπ.

Το ανατολιτικό παζάρι αυτό ενδιαφέρει την Ελλάδα για δύο κυρίως λόγους:

  • πρώτον διότι είναι πολλοί αυτοί που μιλάνει για φόβο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο
  • και δεύτερον γιατί η Τουρκία κρατάει το χαρτί του μεταναστευτικού το οποίο θα χρησιμοποιήσει κάτω από δύσκολες συνθήκες και θα πλήξει κυρίως την Ελλάδα, αφού οι Ευρώπη θα κλείσει τα σύνορα
Διαβάστε επίσης