Άμυνα & Διπλωματία

Στριμώχνουν τον Ερντογάν οι ΗΠΑ


Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Ερντογάν και την επιλογή του να επιλέξει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 και γενικότερα για να αναπτύξει ευρύτερη συνεργασία με τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ με την εκλογή Τραμπ στην προεδρία έδειξαν ότι αλλάζουν τον τρόπο που θα προωθούν τα συμφέροντά τους και επεμβαίνουν στο εξωτερικό, αφού πλέον δεν θα χρησιμοποιούν κυρίως στρατιωτικές ή άλλες επιχειρήσεις αλλά στο σύγχρονο περιβάλλον, το τρίπτυχο, οικονομία (αγορά), ενέργεια και τεχνολογία τους δίνει άλλες δυνατότητες.

Οι ΗΠΑ δεν το εφαρμόζουν μόνο στην Τουρκία, αλλά ανά την υφήλιο γεγονός που φαίνεται από την αλλαγή των εμπορικών συμφωνιών με τις χώρας της Αμερικής, του Ειρηνικού και με την Κίνα.

Το Ιράν και η Βενεζουέλα βιώνουν ήδη τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις, ενώ και η Γερμανία/ΕΕ με τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα στα δυνατά της σημεία: τράπεζες (Panama papers), και ρύποι (VW), αντιλαμβάνεται και αυτή το νέο ρόλο των ΗΠΑ.

Ο Ρ.Τ.Ερτογάν είχε και μια άλλη ατυχία: το αποτέλεσμα της "Αραβικής Άνοιξης" τον πόλεμο δηλαδή στη Συρία, όπου οι Ρώσοι έσωσαν τον Άσαντ και ο Τούρκος πρόεδρος τελικά επέλεξε τη συμμαχία με Ρωσία-Ιράν, και όχι τις ΗΠΑ με γνώμονα το Κουρδικό. 

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία με τα F-35, τα οποία τα έχουν παραδώσει αλλά τα κρατάνε στην Αμερική, έχουν θέσει εκτός την Τουρκία από τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά το μεγαλύτερο χτύπημα είναι το οικονομικό με την τουρκική οικονομία να καταρρέει και τη λίρα να κάνει βουτιά.

Όμως η Τουρκία είναι μέλος το ΝΑΤΟ με το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στη συμμαχία και καθώς οι δύο πλευρές "τραβάνε το σκοινί" έχει ενδιαφέρον τα αποτέλεσμα.

 

 

Διαβάστε επίσης