Οικονομία

Σε δυσθεώρητα ύψη παραμένει ο πληθωρισμός – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη


Η Eurostat προβλέπει για την Ελλάδα, ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 11,1% τον Αύγουστο

Σε δυσθεώρητα ύψη παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και τον Αύγουστο, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για νέο γύρο ανατιμήσεων σε βασικά είδη προϊόντα. «Μαύρη» εικόνα και στην Ευρωζώνη όπου ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, στο 9,1%.

Παρά τη ελαφριά επιβράδυνση σε σχέση με τον Ιούλιο (11,3%), ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον μήνα Αύγουστο παραμένει σε υψηλά επίπεδα-στο 11,1%- σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής. Βάσει του εναρμονισμένου δείκτη που χρησιμοποιεί η Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση, στη σχετική λίστα των χωρών με το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Επιβεβαιώνεται για ένα ακόμη μήνα ότι η πληθωριστική τάση στην Ελλάδα παραμένει εκρηκτική, δημιουργεί τις συνθήκες για νέες ανατιμήσεις στη λιανική αγορά, σ’ όλο το φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινώσει και η ΕΛΣΤΑΤ, η οποία χρησιμοποιεί τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή για τις σταθμίσεις, τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο, που ενδέχεται να ξεπερνούν το 11,1% που δίνει η Eurostat.

Nέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη

Από ρεκόρ σε ρεκόρ πηγαίνει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη που έφτασε στο 9,1% τον Αύγουστο, από 8,9% τον Ιούλιο.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (38,3%, έναντι 39,6% τον Ιούλιο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (10,6%, έναντι 9,8% τον Ιούλιο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,0%, έναντι 4,5% τον Ιούλιο) και τις υπηρεσίες (3,8%, έναντι 3,7% τον Ιούλιο).
 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν τον Αύγουστο η Εσθονία (25,2%), η Λιθουανία (21,1%) και η Λετονία (20,8%). Ακολουθούν η Ολλανδία (13,6%), η Σλοβακία (13,3%), η Σλοβενία (11,5%) και η Ελλάδα (11,1%).
 
Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφει η Γαλλία (6,5%) και ακολουθούν η Μάλτα (7,1%) και η Φινλανδία (7,6%).
 
Στη Γερμανία ο πληθωρισμός τον Αύγουστο διαμορφώνεται στο 8,8%, στην Ιταλία στο 9%, στην Ισπανία στο 10,3% και στην Πορτογαλία στο (9,4%).

Τα στοιχεία Ιουλίου - Πρωτιά στην ενέργεια

Τον Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 11,6%, από το 12,1% του Ιουνίου. Πρωταγωνιστές στη διαμόρφωση αυτού του πολύ υψηλού ποσοστού στον πληθωρισμό ήταν οι αυξήσεις στην ενέργεια. Σε ετήσια βάση, συγκρινόμενες δηλαδή με τον Ιούλιο του 2021, η άνοδος στη τιμή του φυσικού αερίου ήταν της τάξεως του 178,9% και στο ηλεκτρικό ρεύμα έφτασε το 55,8%! Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε και το πετρέλαιο θέρμανσης που ξεπέρασε το 65%.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα