Αγορές

Η ΔΕΗ «έσβησε τα φώτα», η Coca-Cola κράτησε τους δείκτες του ΧΑ


Στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ,  διαψεύδοντας τη ρήση ότι "η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί". Τα αρχικά κέρδη δημιούργησαν την εντύπωση ότι η αγορά ξεπερνά τις ισχυρές αντιστάσεις και οδεύει πλέον προς το "οχυρό" των 800 μονάδων. Η εξέλιξη όμως ήταν διαφορετική και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενη μιάς πρόσκαιρης διορθωτικής κίνησης που θα αρχικά θα «αποθερμάνει» και τελικά θα αναζωογονήσει την αγορά.

Η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων – και της σημερινής – ενισχύει την εκτίμηση ότι το χρηματιστήριο βρίσκεται στα πρώτα βήματα ενός νέου ανοδικού κύκλου, που θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια και ανάλογο εύρος, αποφέροντας υψηλές αποδόσεις σε επενδυτές και traders.  Αυτό βέβαια δεν αναιρεί την πιθανότητα μια γρήγορης διόρθωσης περιορισμένου εύρους.

Εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια  συνεχίζουν να προεξοφλούν θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και περαιτέρω βελτίωση επιδόσεων από τις εισηγμένες επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε ελκυστικά επίπεδα αποτίμησης σε σχέση με την προβλεπόμενη κερδοφορία και τις αναπτυξιακές προοπτικές τους.

Τα «καλά νέα» και οι εκλογές

Θετικοί καταλύτες για την αγορά είναι επίσης η αναμενόμενη υλοποίηση των σχεδίων διευθέτησης των κόκκινων δανείων και οι δημοσιονομικές εξελίξεις – που «μεταφράζονται» ήδη σε συνεχή αποκλιμάκωση  αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και συνηγορούν σε νέα επιτυχή έξοδο της χώρας στις χρηματαγορές, με ομολογιακή έκδοση.

Προσδοκίες δημιουργούν δύο ακόμη αναμενόμενες εξελίξεις, που θα αποτελέσουν ορόσημα για την αγορά:

- Η θεωρούμενη περίπου βέβαιη αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από την Standard & Poor’s, στην έκθεσή της που θα δημοσιοποιηθεί τη Μεγάλη Παρασκευή 26 Απριλίου .
- Η έγκριση του σχεδίου  δημιουργίας του μηχανισμού APS (Asset Protection Scheme) για τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου.

Παράμετρος αβεβαιότητας παραμένουν οι εκλογές, οι οποίες όμως δεν φαίνεται να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία σε  διεθνείς οίκους και διαχειριστές κεφαλαίων.  Κατά τις εκτιμήσεις τους, είναι περίπου προδιαγεγραμμένη η πορεία της χώρας στο δρόμο της ανάκαμψης μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την έξοδο από τα μνημόνια. Οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα μικρή επίδραση θα έχει σ’ αυτή τη διαδρομή.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με αξιόλογα κέρδη στο τραπεζικό ταμπλό. Σταδιακά τα κέρδη ψαλιδίστηκαν και οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σε τροχιά διολίσθησης, χωρίς να σημειωθεί ουσιαστική αντίδραση. ρευστοποιήσεων προς κατοχύρωση κερδών.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 785,31 μονάδες (+0,89%) και τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, στις 776,40 με οριακή μεταβολή -0,26%. Μέχρι στιγμής επιβεβαιώνει την εκτίμηση-πρόβλεψη ότι θα συναντούσε ισχυρή αντίσταση στην περιοχή των 785 μονάδων, όπου ενδέχεται να ανακοπεί η ανοδική κίνηση.

Ανοδο 0,23% σημείωσε ο FTASE25 στις 2.005,28 μονάδες, βοηθούμενος από την άνοδο της Coca-Cola, που υπεραντιστάθμισε την επίδραση από τις απώλειες της ΔΕΗ (-11,7%)
 Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με άλμα +2,76% και τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, με οριακές απώλειες -0,13%. Με θετικό πρόσημο Πειραιώς +4,2% και Εθνική +0,7%. Στο κόκκινο Attica -2,2%, Alpha -1,7%. Αμετάβλητη η.Eurobank. 

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Coca-Cola +2,8%, ΟΛΠ +2%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,6%.  Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα ΔΕΗ -11,7% ( λόγω των μεγαλων ζημιών που ανακοίνωσε για τη χρήση 2018), Βιοχάλκο -3,3%, ΑΔΜΗΕ -2,3%, Φουρλής -2,1%, Ελλάκτωρ -2%.

Διαβάστε επίσης