Αγορές

Σε ασταθές έδαφος το χρηματιστήριο


Στο μεταίχμιο μεταξύ σταθεροποίησης και διόρθωσης κινείται το ΧΑ, ενώ στις διεθνείς αγορές το κλίμα έχει επιδεινωθεί μετά τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής της Fed για τον πληθωρισμό, που προκαλούν πιέσεις στα ομόλογα, ενισχύοντας την ανοδική τάση των αποδόσεων. Την αβεβαιότητα συντηρούν και οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που παραμένει σε έξαρση παρά τα διαδοχικά lockdown και τους μαζικούς εμβολιασμούς.

Ρευστό σκηνικό διαμορφώνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο,όπου οι δείκτες κινούνται σήμερα με διακυμάνσεις μικρού εύρους, αλλάζοντας συνεχώς κατεύθυνση.. Ανοδική αντίδραση εκδηλώθηκε στο τραπεζικό ταμπλό, με τον κλαδικό δείκτη των τραπεζικών μετοχών να ανακάμπτει από -1,72% σε +0,50%.

 Η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλός - περίπου 14 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες συνεδρίασης.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι πολλά ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή τις τελευταίες μέρες, αναμένοντας προφανώς ασφαλέστερες ενδείξεις για την περαιτέρω πορεία των διεθνών αγορών και για τις εσωτερικές εξελίξεις που επηρεάζουν το ΧΑ. Τα "καλά νέα" έρχονται από την πλευρά των τραπεζών, με τις μεγάλες τιτλοποιήσεις και τις επιτυχείς ομολογιακές εκδόσεις, που βελτιώνουν τους κεφαλαιακούς δείκτες και ενισχύουν τη ρευστότητα.

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά.

Μετοχές και δείκτες

Η εικόνα στο ΧΑ βελτιώνεται σταδιακά μετά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, καθώς ανακάμπτουν οι τραπεζικές μετοχές και πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips. 

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αρχικά -0,66% στις 811,85 μονάδες και ανακάμπτοντας πήγε μέχρι τις 816,45 (-0,10%). Αυτή την ώρα βρίσκεται στις 815,5 σημειώνοντας οριακή μεταβολή  +0,20%. 

Κατά 0,30% υποχωρεί ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.958,5 μονάδες .

Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί από -1,72% μέχρι +0,58%. Τα τελευταία λεπτά διολισθαίνει και αυτή την ώρα βρίσκεται οριακά στο κόκκινο (-0,15%). Με θετικό πρόσημο η Πειραιώς (+1,5%) και η Τρ. Ελλάδος (+0,7%). Σχεδόν αμετάβλητες η Εθνική και η Alpha. Στο κόκκινο Eurobank (-0,7%) και Attica Bank (-0,5%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον οι Motor Oil +1,8%, Ελλάκτωρ +1,4% και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,4%. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Aegean -1,8%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,6%, Σαράντης -1,3%, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ -1%.

 Στα mid caps ενυπωσι'αζουν δύο μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Intracom +5,8%, Intrakat +4,6%. Ακολουθούν Πλαστικά Θράκης +1,6%, Κρι-Κρι +1,4%.

Στον αντίποδα η Cenergy (-2%), που χάνει μέρος των χθεσινών κερδών τους. Ακολουθούν MIG και Παπουτσάνης -1% Quest και ΕΥΑΘ -0,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης