Αγορές

Ψάχνει κατεύθυνση το χρηματιστήριο


"Σε αναμμένα καρφιά κάθονται" οι επενδυτές, βλέποντας  να συνεχίζονται και να κλιμακώνονται οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, που παραμένει σε έξαρση παρά τα διαδοχικά lockdown και τους μαζικούς εμβολιασμούς. Κλίμα επιφυλακτικότητας στις διεθνείς αγορές, έντονη μεταβλητότητα στο ΧΑ, όπου φαίνεται να επιβραδύνεται η εισροή ξένων κεφαλαίων και το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί.

Μετά από πέντε ημέρες μεγάλης ανόδου που απέφερε υψηλές βραχυχρόνιες αποδόσεις και δημιούργησε μεγαλύτερες το χρηματιστήριο, το ΧΑ έχει "φρενάρει" από χθες στην αφετηρία ενός κατηφορικού δρόμου. Δύσκολη η αντιστροφή, πολύ πιθανή η συνέχιση της καθοδικής πορείας. Το μίνι ράλι φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε, καθώς οι βραχυχρόνιοι παίκτες άρχισαν να παίρνουν τα κέρδη τους και να αποχωρούν, προκαλώντας πιέσεις σε μετοχές και δείκτες.

Προς το παρόν οι βασικοί δείκτες κινούνται με έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων, αλλάζοντας συνεχώς κατεύθυνση. Η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλός (27,5 εκατ. ευρώ σε 4 ώρες συνεδρίασης) - στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής.

Οι περαιτέρω κινήσεις τους θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό και από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές τις επόμενες μέρες. Σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες καταγράφουν μικρές απώλειες. Η εικόνα έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ώρες και οι απώλειες του DAX έχουν περιοριστεί από 1% σε 0,4%. Στη Wall Street τα futures προμηνύουν μικρή πτώση στο άνοιγμα.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ ο πήχυς για τον ΓΔ παραμένει στις 825-830 μονάδες, που εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν ισχυρό "ανάχωμα" σε ενδεχόμενη απόπειρα ανοδικής αντίδρασης.  Πρώτη στήριξη οι 810 μονάδες,  επόμενη και ισχυρότερη στις 795.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί σήμερα από τις 809,26 μονάδες (-0,72%) μέχρι τις 819,24 (+0,51%). Αυτή την ώρα βρίσκεται στις 815,5, σημειώνοντας οριακή μεταβολή  +0,05%. 

Σχεδόν αμετάβλητος ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.961,3 μονάδες .

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά +1,37%, γύρισε στο κόκκινο -1,34% και  τώρα σημειώνει άνοδο 0,45%. Με θετικό πρόσημο  η Εθνική (+1,9%) και η Alpha (+0,5%). Στο κόκκινο η Eurobank -0,6%, Attica Bank με -0,9%, Τρ. Ελλάδος -1,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η Βιοχάλκο, που κερδίζει 5,5%, προσελκύοντας τοποθετήσεις μετά την ένταξη της στους ευρωπαϊκούς δείκτες STOXX. Ακολουθούν ΕΧΑΕ +1,5%, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ +0,6%, Jumbo +0,4%. Στον αντίποδα Aegean -3%, Σαράντης -2,5%, Motor Oil -1,3%, ΕΛΠΕ και Lamda -1%.

 Στα mid caps προηγείται η Cenergy (+3,8%), επωφελούμενη από την άνοδο της μητρικής Βιοχάλκο. Quest +1,4%, Πλ. Θράκης +1%, Ιντρακάτ +0,8%. Στο κόκκινο Profile -1,3%, MIG και Πλαίσιο -0,8%

Διαβάστε επίσης