Αγορές

Σε άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων


Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την απόφαση του Δημοσίου να προχωρήσει στην πρώτη κοινοπρακτική έκδοση 10ετούς ομολόγου για το 2023.

Η τιμή του υφιστάμενου δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε ελαφρώς σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία διαπραγματευόταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η απόδοση του τίτλου να αυξηθεί από το 4,07% στα επίπεδα του 4,2%. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη αυτή οι πιέσεις από την νέα έκδοση είναι περιορισμένες χάρη στις μικρές χρηματοδοτικές ανάγκες που αντιμετωπίζει η χώρα για το 2023.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει φέτος για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες σε 15,4 δισ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν περίπου 7,2 δισ. ευρώ, και την πληρωμή τόκων 4,5 δισ. ευρώ για την πληρωμή τόκων για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μειώσει το απόθεμα των Εντόκων Γραμματίων που κυκλοφορεί στην αγορά κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 7 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με τις εκδόσεις νέων ομολόγων ενώ τα 4,2 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από άλλες πηγές όπως η EIB το RRF κλπ. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να συγκεντρώσει 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση εξετάζει την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου προκειμένου να υποστηρίξει την υλοποίηση της ατζέντας βιωσιμότητας και να ενισχύει την στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ.

Σημειώνεται ότι οι δανειακές ανάγκες για φέτος περιορίζονται χάρη στο πρρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ που αναμένεται να εμφανίσει ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Οι αγορές τιμολογούν με αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 2 Φεβρουαρίου. Οι αυξήσεις στα επιτόκια - που ήταν αρνητικά πριν από μερικούς μήνες - ανέβασαν το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 2% τον Δεκέμβριο.

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 122 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 66 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,27% από 4,05% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έναντι 2,19% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,08%.

Στην αγορά συναλλάγματος μετά την κούρσα των τελευταίων ημερών, πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0817 δολ. από το επίπεδο των 1,0844 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0812 δολ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα