Οικονομία

Στις αγορές το Δημόσιο με νέο 10ετές


Την πρώτη φετινή έξοδο στις αγορές θα πραγματοποιήσει το Ελληνικό Δημόσιο, πραγματοποιώντας νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου. Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει πιθανότατα αύριο.

Οπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), έδωσε ήδη εντολή στις τράπεζες Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Societe Generale να "τρέξουν" την έκδοση.

Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι να αξιοποιήσει την ευνοϊκή συγκυρία που δημιουργήθηκε με τη μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων τη δευτερογενή αγορά και να αντλήσει ρευστότητα με χαμηλό επιτόκιο. Η νέα έκδοση θα θεωρηθεί επιτυχής εάν το επιτόκιο διαμορφωθεί κάτω από 4,45%-4,40%.

 Επισημαίνεται ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι το 4% ενώ πριν από ένα μήνα είχε φθάσει στο 4,66%.

 Σήμερα, μετά τη γνωστοποίηση της νέας έκδοσης, η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε κατά 11 μονάδες βάσης, στο 4,20%, εν μέσω πιέσεων που εκδηλώθηκαν στα ομόλογα της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το δανειακό πρόγραμμα που έχει καταρτισθεί για το 2023, το Δημόσιο θα αντλήσει από τις αγορές περί τα 7 δισ.ευρώ - περίπου όσα και πέρυσι. Όπως έχει τονίσει ο ΟΔΔΗΧ, η στρατηγική χρηματοδότησης θα επικεντρωθεί στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους, συνοδευόμενη από τη μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ και τη διατήρηση σημαντικού ταμειακού αποθέματος

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα