Αγορές

Κλειδί τα Παράγωγα στο χρηματιστήριο


Διατηρείται το θετικό κλίμα στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων, εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και εν μέσω προσδοκιών που δημιουργούν οι διακηρυγμένες προθέσεις  όσον αφορά τα φορολογικά και τις επενδύσεις.
 Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι δείκτες του ΧΑ την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, με κινητήριο μοχλό τις τραπεζικές μετοχές  που καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη και παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής.

Σημαντική παράμετρος για την περαιτέρω πορεία των δεικτοβαρών μετοχών, το σημερινό κλείσιμο των συμβολαίων Ιουλίου στα Παράγωγα, όπου τα τα συμβόλαια των επόμενων μηνών κινούνται με μικρό premium -  ένδειξη προσδοκιών και αισιόδοξων προβλέψεων.

Στα ομόλογα συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων, που επιστρέφουν  προς τα ιστορικά χαμηλά τους, μετά την ανάκαμψη που σημείωσαν την πρώτη μετεκλογική εβδομάδα. Κατά 4,5 μονάδες βάσης υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς, στο 2,103%.

Στο ΧΑ  καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος είναι και οι επιχειρηματικές εξελίξεις, που συναρτώνται με επενδυτικά projects,  κινήσεις εξαγορών και αποκρατικοποιήσεις.

Θετικά μηνύματα για τις τράπεζες «εκπέμπει» η εδώ παρουσία του Πρεμ  Γουάτσα, ιδιοκτήτη της Fairfax και βασικού μετόχου της Eurobank,  ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και φέρεται ως ενδιαφερόμενος για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κινούνται σε ανοδική κατεύθυνση από την αρχή της συνεδρίασης και αυτή την ώρα βρίσκονται σε υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,65%, στις 876,6 μονάδες, προσεγγίζοντας περιοχές αντιστάσεων.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,80%, στις 2.174 μονάδες.

Ο τραπεζικός σημειώνει άνοδο 2,30% στις 781,5 μονάδες.  Προηγούνται Alpha, Attica και Πειραιώς με +2,6%. Eurobank +2%, Εθνική +1,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Τιτάν και ΟΛΠ +1,3%, ΔΕΗ και Cenergy +0,8%,   ΟΠΑΠ και Σαράντης +0,5%.
Στο κόκκινο  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  -1,6%,  Ελλάκτωρ -1,2%,  Φουρλής και Jumbo -0,6%.
Στα mid caps συνεχίζεται το ράλι της κατασκευαστικής Αβαξ (3,2%), MIG και Νηρέας +2,3%

Διαβάστε επίσης