Αγορές

Ανοδος στο ΧΑ με «βροχή» πακέτων


Θετικό κλίμα διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο και οι δείκτες κινούνται ανοδικά, συντηρώντας τις προσδοκίες για περαιτέρω ανάκαμψη, που θα αποφέρει βραχυχρόνια κέρδη και υψηλότερες αποδόσεις στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Ανάλογο σκηνικό και στην αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις αποκλιμακώνονται πάλι – οι τιμές των χρεογράφων ανεβαίνουν – μετά από μία εβδομάδα πιέσων και μεταβλητότητας.

Όμως η αβεβαιότητα υποβόσκει, καθώς τα θέματα της οικονομίας βρίσκονται πάλι στο επίκεντρο της προσοχής, εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και των «μηνυμάτων» από τις  συνεχιζόμενες άτυπες διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της ΕΕ και των ευρωπαϊκών Θεσμών.

Αισιοδοξία στην αγορά δημιουργούν οι επιχειρηματικές εξελίξεις και η διακηρυσσόμενη πρόθεση της  κυβέρνησης να κινηθεί αποφασιστικά για την  διευθέτηση των προβλημάτων της ΔΕΗ, τον τόνωση της οικοδομικής-κατασκευαστικής δραστηριότητας και τη στήριξη των τραπεζών.

Τον τόνο στο χρηματιστήριο δίνουν οι κινήσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων, που αξιοποιούν τη μεταβλητότητα για τοποθετήσεις σε χαμηλότερες τιμές. Μετά από λίγες ημέρες αποχής χθες επανήλθαν δυναμικά, πραγματοποιώντας αγοραστικές παρεμβάσεις.

Παράλληλα συνεχίζουν τις αναδιαρθρώσεις, με μεταβιβάσεις πακέτων. Σήμερα έχουν μετακινηθεί μέχρι στιγμής πακέτα αξίας 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,5 εκατ. ευρώ αφορούν μετοχές της ΕΛΤΡΑΚ,  όπου επέρχονται αλλαγές στο ιδιοκτησιακό σχήμα.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες  πήραν ανοδική κατεύθυνση από την αρχή της συνεδρίασης, ενισχύθηκαν σταδιακά και σημείωσαν υψηλά ημέρας στις 13:30. Στη συνέχεια διολισθαίνουν με αργό ρυθμό.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 0,75%, στις 874,5 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,50%, στις 2.162,5 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +2,67% και αυτή την ώρα βρίσκεται στο +2% στις 769 μονάδες. Attica +3,9%, Πειραιώς +3%, Eurobank +2,4%, Alpha +1,8%, Εθνική +1,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις εντυπώσεις κλέβει ο Τιτάν, με +6,5% λόγω επιτυχούς έκβασης της δημόσιας προσφοράς. Στο προσκήνιο παραμένει η ΔΕΗ με +5%. Ακολουθούν ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ +1,5%,  Σαράντης +1,2%, Μυτιληναίος +0,8%.
Στον αντίποδα  Motor Oil  -1%, jumbo και Φουρλής -0,7%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -0,5%.

Στα mid caps συνεχίζεται το ράλι της κατασκευαστικής Αβαξ (5,5%).

Διαβάστε επίσης