Αγορές

Εφοδος αγοραστών και αλλαγή σκηνικού στο ΧΑ


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος και ενδοσυνεδριακή αλλαγή σκηνικού στο χρηματιστήριο: Εκεί που φάνηκε ότι «βαλτώνει στα ρηχά» χωρίς τζίρο, ξαφνικά «πήρε φωτιά» και με πυρετώδεις συναλλαγές οι δείκτες τερμάτισαν στα υψηλά ημέρας. Αντιστροφή εικόνας και στην αγορά ομολόγων, όπου τις πιέσεις διαδέχθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον και οι αποδόσεις υποχώρησαν.

Η αισιοδοξία επανέρχεται στην αγορά και ο πήχυς των προσδοκιών ανεβαίνει πάλι. Όμως η αβεβαιότητα υποβόσκει, καθώς τα θέματα της οικονομίας βρίσκονται πάλι στο επίκεντρο της προσοχής, εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και των «μηνυμάτων» από τις  συνεχιζόμενες άτυπες διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της ΕΕ και των ευρωπαϊκών Θεσμών. Οι δανειστές εμφανίζονται διατεθειμένοι να «παζαρέψουν» σκληρά πριν αποδεχθούν «εκπτώσεις» από τους συμφωνημένους στόχους για τα πλεονάσματα.

Αισιοδοξία στην αγορά δημιουργούν οι επιχειρηματικές εξελίξεις και η διακηρυσσόμενη πρόθεση της  κυβέρνησης να κινηθεί αποφασιστικά για την  διευθέτηση των προβλημάτων της ΔΕΗ, τον τόνωση της οικοδομικής-κατασκευαστικής δραστηριότητας και τη στήριξη των τραπεζών.

Τον τόνο στο χρηματιστήριο δίνουν οι κινήσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων, που αξιοποιούν τη μεταβλητότητα για τοποθετήσεις σε χαμηλότερες τιμές. Σήμερα επανήλθαν δυναμικά, πραγματοποιώντας εσπευσμένες αγοραστικές παρεμβάσεις στο τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης. Ενδεικτικό στοιχείο οι μεταβιβάσεις πακέτων συνολικής αξίας 25,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός τζίρος ανήλθε σε 83,4 εκατ.

Μετοχές και δείκτες

Μετά τις 2:30 οι βασικοί δείκτες πήραν ανοδική κατεύθυνση και συνέχισαν χωρίς διορθώσεις, τερματίζοντας στα υψηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,41% στις 868,01 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ 853,92 μονάδων (-0,23%) και 868,60 (+1,48%).
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,55%, στις 2.151,68 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +2,44% και τερμάτισε +1,76% στις 754,11 μονάδες. Εθνική +3,9%, Πειραιώς +3,4%, Eurobank +1,7%. Με οριακή μεταβολή Alpha και Attica.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η ΔΕΗ, που γύρισε από -1,2% σε +4,6%. Ακολούθησαν Βιοχάλκο και Μυτιληναίος +3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,8%, Coca-Cola και ΟΠΑΠ +2,4% Motor Oil +2,1%.
Στον αντίποδα Φουρλής -1,4%, Cenergy -0,8%, Ελλάκτωρ -0,5%.

Στα mid caps ξεχώρισαν MIG +6,8%, Intralot +5,1%, Πλαστικά Θράκης + 4,9%, Αβαξ +3,6%.