Αγορές

Σε “ανάρρωση” το χρηματιστήριο, με κίνδυνο υποτροπής


Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν τα χρηματιστήρια, υπό την απειλή των επιπτώσεων που μπορεί να έχει στην παγκόσμια οικονομία η επαπειλούμενη πανδημία κορωνοϊού.  Μετά τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν χθες, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται σήμερα σε τροχιά διολίσθησης, ενώ συνεχίζεται η μετακίνηση κεφαλαίων από μετοχές σε ομόλογα και χρυσό. 

Ενδείξεις “ανάρρωσης” στο ΧΑ,  όπου η πτώση προσέλαβε χθες δραματικές διαστάσεις, εξανεμίζοντας κεφαλαιοποίηση άνω των 2 δισ. ευρώ σε μία ημέρα, ενώ είχαν προηγηθεί σωρευτικές απώλειες άνω των 3 δισ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Νευρικότητα επικράτησε τις δύο πρώτες ώρες των συναλλαγών και οι δείκτες άλλαξαν πολλές φορές κατεύθυνση και πρόσημο. Μετά τις 12:30 ξεκίνησε ισχυρή ανοδική αντίδραση, που δημιουργεί προσδοκίες ανάκαμψης. Κατεύθυνση δίνουν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες βρέθηκαν χθες σε δίνη πιέσεων και οι αποτιμήσεις τους ψαλιδίστηκαν περίπου κατά 10%.

Μεγάλος τζίρος

Η έντονη συναλλακτική κίνηση και ο μεγάλος τζίρος (24 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα, 20 εκατ. την επόμενη) υποδηλώνουν ενεργό παρουσία ξένων funds που αναδιαρθρώνουν χαρτοφυλάκια, προσπαθώντας να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο ή να επωφεληθούν από τις ακραίες στρεβλώσεις της αγοράς.

Οδηγό για τις περαιτέρω κινήσεις τους θα αποτελέσει βέβαια το κλίμα που διαμορφώνεται διεθνώς, υπό το βάρος της κινδυνολογίας  για τις επιπτώσεις της επιδημίας κορωνοϊού και και το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε ύφεση η παγκόσμια οικονομία, ή να υποστού καταστροφικά πλήγματα ορισμένοι επιχειρηματικοί κλάδοι – πρωτίστως ο τουρισμός.

Πέραν των ανησυχιών για την επιδημία κορωνοϊού, σημαντική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος είναι οι εκτιμήσεις για το κόστος που θα επωμισθούν οι τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και για τις επιπτώσεις στην κερδοφορία τους.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι παρά τη θετική εικόνα που διαμορφώνεται στη σημερινή συνεδρίαση, το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται και θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα σε οποιαδήποτε κίνηση αντίδρασης-ανάκαμψης.

Δέλεαρ για νέο χρήμα

Παράλληλα όμως η μεγάλη πτώση των τελευταίων ημερών έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την είσοδο στην ελληνική αγορά χαρτοφυλακίων που είχαν μείνει εκτός μέχρι τώρα και για την επάνοδο εκείνων που ρευστοποίησαν τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, αποχωρώντας με υψηλές αποδόσεις.
 Η εισροή φρέσκου χρήματος θα είναι ο κινητήριος μοχλός ανάκαμψης - εφ' όσον βέβαια το επιτρέψουν οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν τις επόμενες εβδομάδες στις αγορές υπό την απειλή του κορωνοϊού.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα συνεχισθεί, με μεγάλη πιθανότητα τεχνικής ανοδικής αντίδρασης, η οποία όμως δεν θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια.
Σε περίπτωση υποχώρησης  ο ΓΔ μπορεί να βρεί στήριξη στις 791-792 μονάδες. Αυτή είναι η τελευταία κρίσιμη περιοχή, πριν από τον... γκρεμό που ανοίγεται ώς τις 715-720 μονάδες.

Μετοχές και Δείκτες

Προς το  παρόν, στις 13:30, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 830 μονάδες, σε υψηλό ημέρας, σημειώνοντας άνοδο 1,45%. Νωρίτερα σημείωσε χαμηλό ημέρας -0,71% στις  812,54 μονάδες

Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 1,70%,  στις 2.108,7 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -0,60%  και τώρα πραγματοποιεί άλμα +4%. Προηγείται με +6,5% η Πειραιώς, που είχε υποστεί χθες τις μεγαλύτερες απώλειες. Εθνική +5,3%, Eurobank +4,2%, Alpha και Attica 53,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τα Jumbo έχουν γυρίσει από -2% σε +6,9%. Ακολουθεί η ΔΕΗ με  +6,1%. ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +3,7%,  ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ +3%, Βιοχάλκο +2,6%.

Μόνο 5 μετοχές βρίσκονται στο κόκκινο με μικρές απώλειες. Σαράντης -0,8%, Motor Oil και Coca-Cola -0,5%, Τιτάν και ΟΛΠ -0,3%.

Στα mid caps Ικτίνος +6,2%, Κέκροψ +5,7% Quest + 4,7%, MIG, Cenergy και Αβαξ +3,5%,.
Στον αντίποδα, συνεχίζεται η καταβύθιση της Intralot (-6%) σε νέα ιστορικά χαμηλά, λόγω των απωλειών που θα υποστεί καθώς οι θυγατρικές της  στη Βουλγαρία (που είναι η μεγαλύτερη αγορά για τον όμιλο) χάνουν τις άδειες διεξαγωγής παιχνιδιών και καλούνται να πληρώσουν τεράστιους φόρους.
Ακολουθούν στην πτώση Πλαίσιο -2,8%, ΟΛΘ -1,2%.

Διαβάστε επίσης