Επιχειρήσεις

Σε «αλμυρή» τιμή η ΑΜΚ της Lamda, πέφτει η μετοχή


Σε τιμή μόλις 12% χαμηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή θα πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development, με την οποία θα χρηματοδοτηθούν η απόκτηση της έκτασης του Ελληνικού και τα πρώτα έργα του project.

Εχοντας προφανώς εξασφαλισμένη την κάλυψη της ΑΜΚ, ο όμιλος Λάτση τοποθετεί ψηλά τον πήχυ για επενδυτές και μικρομετόχους που θελήσουν να συμμετάσχουν  στο επενδυτικό εγχείρημα μέσω της Lamda, αποκτώντας μετοχές της, ή διατηρώντας τα ποσοστά που ήδη κατέχουν.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας όρισε τιμή διάθεσης 6,70 ευρώ για τις νέες μετοχές, που θα δοθούν κατά προτίμηση στους υφιστάμενους μετόχους, με αναλογία 121,7 νέες ανά 100 παλιές (1,217ν/1π).

Η υψηλή τιμή είναι αντικίνητρο συμμετοχής για μικρομετόχους – αλλά και για ορισμένους μεγαλοεπενδυτές – που δεν είναι διατεθειμένοι να δεσμεύσουν κεφάλια προσβλέποντας σε μακροπρόθεσμες αποδόσεις.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο δεύτερος βασικός μέτοχος της Lamda, το κοινοπρακτικό σχήμα Voxcove όπου μετέχουν η Olympia Group του Πάνου Γερμανού και η VNK Capital της οικογένειας Κάτσου, πούλησε προχθές  ένα σημαντικό μέρος της συμμετοχής του, μεταβιβάζοντας πακέτο 2.200.000 μετοχών (2,76% της εταιρείας) προς 7,50 ευρώ (με discount από την τιμή στο ταμπλό).

Σήμερα, μετά τη γνωστοποίηση των όρων της ΑΜΚ, η μετοχή της Lamda υποχωρεί κατά 4,2% στα 7,63 ευρώ με μεγάλο όγκο συναλλαγών. Την πρώτη ώρα της συνεδρίασης έχουν αλλάξει χέρια περίπου 245.000 μετοχές, αξίας 1,9 εκατ. ευρώ.

 Πώς θα διατεθούν τα 650 εκατ. της ΑΜΚ

Μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η Lamda Development θα συγκεντρώσει νέα κεφάλαια 650 εκατ. ευρώ. Περίπου το ήμισυ αυτού του ποσού θα καταβληθεί άμεσα στο Δημόσιο, ως πρώτη δόση του τιμήματος για την έκταση του Ελληνικού.
Όπως ανακοίνωση η εταιρεία, το προϊόν της ΑΜΚ θα διατεθεί ως εξής:

- 467 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής Hellinikon Global, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί  για την καταβολή των δύο πρώτων δόσεων του τιμήματος για την απόκτηση του Ελληνικού. Τα 300 εκατομμύρια θα δοθούν κατά την ημερομηνία μεταβίβασης και 167 εκατ. Ευρώ σε δύο χρόνια, ως δεύτερη δόση.
- 133 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για επιμέρους αναπτύξεις στο Εληνικό στο πλαίσιο της επένδυσης
- 40 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας
- 10 εκατ. ευρώ είναι τα έξοδα της αύξησης κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα