Άμυνα & Διπλωματία

Σαββατοκύριακο-“φωτιά” στο Αιγαίο – Περιμένοντας κίνηση του Ερντογάν


Εχοντας πλέον ανοιχτή στήριξη από τη Γαλλία και τη “συμπάθεια” πολλών ευρωπαϊκών χωρών που είναι έτοιμες να συνυπογράψουν για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, η Ελλάδα εμφανίζεται ενισχυμένη στην αντιπαράθεση με τον “άπληστο, ενοχλητικό γείτονα”.

Αυτό όμως καθόλου δεν καθησυχάζει τους φόβους ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να “τραβάει το σχοινί”, φέρνοντας την Αθήνα προ του διλήμματος να διακινδυνεύσει μία “ανάφλεξη”, ή να επιδείξει διαλλακτικότητα – αν όχι υποχωρητικότητα που θα βαφτισθεί “σύνεση”.

Εχοντας ανοιχτά άλλα δύο θερμά μέτωπα – με την πανδημία και την κατάσταση στή Μόρια, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να προετοιμάσει σενάρια χειρισμών προς  αντιμετώπιση μιας σοβαρής κλιμάκωσης της κρίσης στο νότιο Αιγαίο.

Σε επιφυλακή

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις γίνονται το τελευταίο 24ωρο με τη στρατιωτική ηγεσία, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες και οι ενδείξεις ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο το επόμενο βήμα στη στρατηγική της έντασης, ανεβάζοντας στο ζενίθ το “θερμόμετρο”.

Προοίμιο αυτής της κίνησης και ένδειξη προθέσεων του “σουλτάνου” θα είναι η έκδοση νέας NAVTEX, λίγες ώρες πριν λήξει η εκδοθείσα την 1η Σεπτεμβρίου. Η ελληνική πλευρά ανησυχεί ότι η νέα NAVTEX θα καλύπτει θαλάσσια περιοχή πολύ κοντά στα ελληνικά νησιά Ρόδο, Κάρπαθο και Καστελόριζο, στα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης  των 6 μιλίων (στο παρακάτω γράφημα της «Καθημερινής» φαίνεται η πορεία των Navtex που έχει εκδώσει μέχρι τώρα η Τουρκία για το Oruc Reis, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας).

navtex

Χωρικά ύδατα

Ετσι η Αγκυρα θα αμφισβητήσει και εμπράκτως τη δυνατότητα να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά την πρόθεση της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, όπως έχει δικαίωμα βάσει διεθνών κανόνων και του Δικαίου της Θάλασσας.

Αν οι φόβοι αυτοί επιβεβαιωθούν και η Αγκυρα δεν δείξει αυτοσυγκράτηση, οι επόμενες ώρες και το Σαββατοκύριακο θα είναι ώρες αγωνίας, επιφυλακής και εξαιρετικά κρίσιμων αποφάσεων για την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης