Με Άποψη

«Κότες» στη θάλασσα


Ενώ η Τουρκία αμφισβητεί και παραβιάζει εμπράκτως κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, διεξάγοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Ελλάδα συμπεριφέρεται σαν… κότα που της κλέβουν τα αυγά απ’ τη φωλιά: Τρέχει γύρω-γύρω αλαφιασμένη, φωνάζει για να ακούσουν οι γείτονες - μήπως φιλοτιμηθεί κάποιος και παρέμβει. Πέραν τούτου ουδέν. Κι όταν ο κλέφτης κάνει τη δουλειά του και αποχωρήσει, όλα ξαναγίνονται όπως πριν. Σαν να μη συνέβη τίποτα.

Βρισκόμαστε πλέον μπροστά στην πλέον ακραία εκδήλωση τουρκικής επιθετικότητας, η οποία κλιμακώνεται σταδιακά, θέτοντας σε δοκιμασία τις ανοχές και τις «αντοχές» της Αθήνας – αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Ποια μπορεί να είναι η απάντηση; Σίγουρα όχι η παθητικότητα, η υποχωρητικότητα, η προσπάθεια αποφυγής θερμού επεισοδίου με οποιοδήποτε κόστος.

Ουδείς εχέφρων πολίτης επιθυμεί βέβαια μια «ανάφλεξη» με την Τουρκία, ούτε καν ένα θερμό επεισόδιο που θα ανέβαζε την ένταση στην περιοχή, οδηγώντας στη συνέχεια τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ ή των δυτικών συμμάχων μας και με αδυνατισμένες τις ελληνικές θέσεις.

Όμως, όταν επιδιώκεις την ειρήνη με οποιοδήποτε κόστος, συνήθως καταλήγεις να πληρώνεις το κόστος χωρίς να κερδίζεις τίποτα.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα – και ιδιαίτερα η πολιτική ηγεσία – δεν είναι «ψυχολογικά» έτοιμη να υπερασπισθεί τα  κυριαρχικά της δικαιώματα κάνοντας χρήση στρατιωτικής ισχύος. Προτιμά την τακτική κατευνασμού της Τουρκίας, η οποία παραμένει προσηλωμένη στους δύο βασικούς στόχους της:

  • Αναδιανομή – προς όφελος της - των ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο
  •  Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης

Ολες οι κινήσεις της Αγκυρας υπηρετούν αυτούς τους στόχους και εντάσσονται σε μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Εμείς εθελοτυφλούμε, αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα αν ο Ερντογάν «παίζει με τα νεύρα» μας, αν το κάνει για εσωτερική κατανάλωση, ή μέχρι πού είναι διατεθειμένος να τραβήξει το σχοινί.

Για να αποφύγει τη δύσκολη απόφαση που οδηγεί σε ανοιχτή αντιπαράθεση-σύγκρουση με την Τουρκία, η κυβέρνηση εφευρίσκει γελοία επιχειρήματα. Οπως ότι το Oruc Reis δεν μπορεί να κάνει «κανονική» σεισμογραφική έρευνα, επειδή οι συσκευές του παρεμποδίζονται από τον… θόρυβο των μηχανών ελληνικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων που παραπλέουν.

Λες και το θέμα είναι η… ποιότητα των ερευνών που διενεργούν οι Τούρκοι και όχι το γεγονός ότι παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας…

Τελικά θα αποδειχθεί ότι ο Ερντογάν μας έχει «διαβάσει» πολύ καλά. Και είχε δίκιο όταν έλεγε ότι «οι Ελληνες είναι “κότες”.  Δεν θα αντιδράσουν…».

Χ. ΝΙΑΚΑΣ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης