Χρηστικά

Ρευστοποιούν χρυσές λίρες τα νοικοκυριά (Πίνακας)


Πάνω από 40.000 τεμάχια πωλήθηκαν το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

Αύξηση των ρευστοποιήσεων χρυσών λιρών Αγγλίας από τα νοικοκυριά στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου προκύπτουν από τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Την ίδια ώρα, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και οι αγορές χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά ο όγκος τους είναι αισθητά μικρότερος των ρευστοποιήσεων.

Τόσο οι υψηλές τιμές της χρυσής λίρας, η οποία έχει εκτοξευτεί στα ύψη, όσο και η ακρίβεια των ενεργειακών αγαθών, καθώς και όλων των βασικών αγαθών, που ταλανίζει τα νοικοκυριά οδηγεί πολλούς στην πώληση των χρυσών λιρών που είχαν στην κατοχή τους.

Παράλληλα οι συναλλαγές σε χρυσές λίρες Αγγλίας, καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό, εκτός από τις οικονομικές ανάγκες των κατόχων τους, και από τις προσδοκίες για την εξέλιξη των τιμών του χρυσού.

Την τελευταία διετία με την ενεργειακή κρίση, αλλά και ειδικά από τον Φεβρουάριο του 2022, που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι τιμές του χρυσού έχουν εκτοξευτεί και η χρυσή λίρα, στα μέσα Απριλίου ξεπέρασε και τα 500 ευρώ.

Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ της τιμή αγοράς της χρυσής λίρας από την Τράπεζα της Ελλάδος και την τιμή πώλησης, υπάρχει τεράστια διαφορά και δεν ενδείκνυται για βραχυπρόθεσμες επενδύσεις. Σήμερα για παράδειγμα, η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει τη χρυσή λίρα από τους ιδιώτες την τιμή των 380,06 ευρώ και την πωλεί προς 458,08 ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, οι ιδιώτες πούλησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος 43.141 χρυσές λίρες, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 32% σε σχέση με τις πωλήσεις που είχαν καταγραφεί στο αντίστοιχο εννεάμηνο του 2021.

Κατά το γ’ τρίμηνο του 2022, οι πωλήσεις χρυσών λιρών στην ΤτΕ παρουσίασαν μείωση καθώς ανήλθαν σε 11.055 τεμάχια από 12.911 τεμάχια που είχαν ρευστοποιηθεί από τα νοικοκυριά το γ΄ τρίμηνο του 2021.

Πόσοι αγόρασαν λίρες

Παρά τις αυξημένες πωλήσεις χρυσών λιρών, αισθητή αύξηση παρουσίασαν και οι αγορές χρυσών λιρών ιδιωτών από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το γ’ τρίμηνο του 2022 πωλήθηκαν από την ΤτΕ σε ιδιώτες, 2.709 τεμάχια έναντι 1.644 τεμαχίων που είχαν πωληθεί το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Συνολικά στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, οι πωλήσεις χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ιδιώτες ανήλθαν σε 8.697 τεμάχια, παρουσιάζοντας αύξηση 89,1%, σε σύγκριση τις πωλήσεις που είχαν καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

lires22

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα