Αγορές

Ρεκόρ διετίας στο χρηματιστήριο, συνεχίζεται η άνοδος


Εν μέσω βαρυχειμωνιάς και πανδημίας το χρηματιστηριακό “θερμόμετρο” ανεβαίνει, καθώς το πολυαναμενόμενο January effect έχει πάρει σάρκα και οστά. Για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση  συνεχίζεται στο ΧΑ η ανοδική πορεία μετοχών και δεικτών. Νέο υψηλό διετίας σημειώνει σήμερα ο ΓΔ, προσεγγίζοντας τις 940 μονάδες, αν και οι τραπεζικές μετοχές  μένουν πίσω. Το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει αναθερμανθεί, η συναλλακτική κίνηση είναι αυξημένη, ο τζίρος κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Θετική εικόνα διαμορφώνεται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή “μηνυμάτων “ από την Fed για την πορεία των επιτοκίων και την ανάσχεση του πληθωρισμού. Κατά 0,55% ενισχύεται ο DAX, στο +0,80% ο βρετανικός  FTSE-100.

Ωθηση στο ΧΑ δίνουν οι εκθέσεις-αναλύσεις διεθνών οίκων που βλέπουν ιδιαίτερα θετικές προοπτικές στην ελληνική αγορά, εστιάζοντας στις προοπτικές των τραπεζών και στα μεγάλα περιθώρια ανόδου των μετοχών τους.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και και αναλυτές εκφράζουν αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, εκτιμώντας ότι η εν εξελίξει ανοδική κίνηση θα οδηγήσει τον ΓΔ στην περιοχή των 950 μονάδων, με προοπτική υπέρβασης της και καταγραφής υψηλών 7ετίας.

Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από το χρηματιστηριακό κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, την πορεία των επιτοκίων και τους ρυθμούς επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας στην κανονικότητα, υπό τη διαρκή απειλή του πληθωρισμού.
Παράλληλα όμως, σημαντική παράμετρος θα είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, όπου η έξαρση της πανδημίας και οι επιπτώσεις της εξαντλούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ τα περιοριστικά μέτρα πλήττουν πολλούς κλάδους.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch την Παρασκευή, που θα επηρεάσει αναπόφευκτα την αγορά ομολόγων και το χρηματιστήριο.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν το χρηματιστηριακό ταμπλό δείχνει ότι η αγορά αποκτά δυναμική και μπορεί να συνεχίσει σε ανοδική κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται αυτή την ώρα στις 939,5 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,50% και βρίσκεται στα υψηλά ημέρας. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,45%, στις 2.272,6 μονάδες. Κατά 0,95% ενισχύεται ο FT40M των mid caps,

Οι τραπεζικός μετοχές μένουν πίσω στην κούρσα και ο κλαδικός τους δείκτης βρίσκεται οριακά στο κόκκινο, υποχωρώντας κατά 0,05%%.  Τρ. Ελλάδος +0,7%, Alpha +0,5%, Εθνική +0,4%. Με αρνητικό πρόσημο Eurobank -0,8%, Attica Bank -0,5%, Πειραιώς -0,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται η Quest με +4%. Ακολουθούν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,8%, Jumbo +2,2%, ΟΠΑΠ +1,5%, ΕΛΠΕ και ΑΔΜΗΕ +1%. Στο κόκκινο Ελλάκτωρ -1%,Coca-Cola, Lamda και Βιοχάλκο -0,5%..

Στα mid caps  Intracom +3,3%, Φουρλής και Κρι -Κρι +2,4%, Καμπάς και Παπουτσάνης +2,1%, ΕΧΑΕ και ΕΥΑΘ +1,5%. Υποχωρούν Epsilon -1,6%, Ευρωπαϊκή Πίστη -1%.

 Στη μικρομεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση μεγάλη άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημειώνουν οι Δρομέας +8%, CPI  +6,4%, Centric +5,7%,  Ξυλεμπορία και ΚΛΜ +4,2%,

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης