Αγορές

Σε νέο υψηλό 12μήνου το χρηματιστήριο - Καλύπτει τις απώλειες της πανδημίας


Ανεβαίνει ο πήχυς των προσδοκιών  στο ΧΑ, καθώς συνεχίζεται η ανοδική πορεία μετοχών και δεικτών, με τον ΓΔ να σημειώνει σήμερα νέο υψηλό 12μήνου, προσεγγίζοντας τα υψηλά διετίας και 7ετίας. Εν μέσω βαρυχειμωνιάς και πανδημίας σε έξαρση, η αγορά φαίνεται ότι διανύει "αλκυονίδες ημέρες". Το ψυχολογικό κλίμα βελτιώνεται, το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει αναθερμανθεί και το πολυαναμενόμενο January effect παίρνει σάρκα και οστά. Νέο άλμα +3,11% πραγματοποίησε ο τραπεζικός δείκτης, άνοδο 1,76% σημείωσε ο ΓΔ, με εντυπωσιακό ημερήσιο τζίρο 105,2 εκατ. ευρώ

Θετική εικόνα διαμορφώνεται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου όμως τα κέρδη περιορίζονται μετά το άνοιγμα της Wall Street σε αρνητικό έδαφος (Dow Jones -0,60%). Κατά 0,90% ενισχύεται ο DAX, κέρδη 0,75% στο Παρίσι, στο +0,55% ο βρετανικός  FTSE-100.

Ωθηση στο ΧΑ δίνουν οι εκθέσεις-αναλύσεις διεθνών οίκων που βλέπουν ιδιαίτερα θετικές προοπτικές στην ελληνική αγορά, εστιάζοντας στις προοπτικές των τραπεζών και στα μεγάλα περιθώρια ανόδου των μετοχών τους.

 Οι τραπεζικές μετοχές γίνονται πράγματι "ατμομηχανή" της αγοράς τις τελευταίες μέρες, δίνοντας τον τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στους δείκτες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και και αναλυτές εκφράζουν αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, εκτιμώντας ότι η εν εξελίξει ανοδική κίνηση θα οδηγήσει τον ΓΔ σε νέα υψηλά 12 μήνου, με προοπτική υπέρβασης και των υψηλών διετίας στην περιοχή των 950 μονάδων.

Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από το χρηματιστηριακό κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, την πορεία των επιτοκίων και τους ρυθμούς επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας στην κανονικότητα, υπό τη διαρκή απειλή του πληθωρισμού.

Παράλληλα όμως, σημαντική παράμετρος θα είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, όπου η έξαρση της πανδημίας και οι επιπτώσεις της εξαντλούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ τα περιοριστικά μέτρα πλήττουν πολλούς κλάδους.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch την Παρασκευή, που θα επηρεάσει αναπόφευκτα την αγορά ομολόγων και το χρηματιστήριο.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν το χρηματιστηριακό ταμπλό δείχνει ότι η αγορά αποκτά δυναμική, βλέποντας "το ποτήρι μισογεμάτο". Η συναλλακτική κίνηση ήταν αυξημένη και ο τζίρος υψηλός. 

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 934,61 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,76%. Ενδοσυνεδριακά πήγε μέχρι τις 934,82 μονάδες (+1,79%). Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 2,10%, τερματίζοντας στις 2.261,35 μονάδες. Κατά 1,20% ενισχύθηκε ο FT40M των mid caps,

Στο απόλυτο υψηλό ημέρας τερμάτισε ο τραπεζικός δείκτης, με άνοδο 3,11%.  Στην πρώτη θέση και σήμερα η Alpha με +4,3%. Ακολούθησαν Πειραιώς +2,9%, Εθνική +2,7%, Eurobank +2,3%, Attica Bank +1,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Jumbo +3,6%, Ελλάκτωρ +3,5%, ΟΠΑΠ +3%, ΔΕΗ και Lamda +2,7%, ΕΛΠΕ +2,5%. Motor Oil και ΟΤΕ +2,1%.
Στο κόκκινο  ΕλβάλΧαλκόρ -1%, ΕΥΔΑΠ -0,9%,Quest -0,2%.

Στα mid caps Ευρωπαϊκή Πίστη +6,1%,Αβαξ +3,3%, ΕΧΑΕ +2,8%, Ικτίνος +2,6%, Cenergy +2,4%, και Intracom +2,3%. Στον αντίποδα Ιντρακάτ -1,3%, Epsilon -1,2%, Φουρλής -0,7%.

 Στη μικρομεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημειώνουν ΣΑΤΟ +18,2% (με συναλλαγές 147 χιλ. τμχ), Παϊρης +7%, MIG +6,8%, Ιλυδα +3,6%, Performance Tech +4,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης