Αγορές

Ρέει χρήμα στις αγορές, ανεβαίνουν τα χρηματιστήρια


Ευφορία επικρατεί στις αγορές, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στη Μ. Βρετανία - που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ταχεία διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με το Brexit - και την  προκαταρκτική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για τερματισμό του εμπορικού πολέμου. Οι ευρωπαϊκοί και οι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά με κέρδη έως 2,5%, οι τιμές των εμπορευμάτων ενισχύονται. Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ο γερμανικός DAX,  επιταχύνεται η ανοδική κίνηση στο ΧΑ.

Η αλλαγή κλίματος, η προοπτική βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος  και οι προσδοκίες που δημιουργούνται, προκαλούν μαζική μετακίνηση κεφαλαίων σε τοποθετήσεις  μεγαλύτερου ρίσκου.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη σημειώνουν άλμα 1,8% και 1,4% αντίστοιχα, τα γερμανικά ομόλογα πιέζονται και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν, καθώς επενδυτικά κεφάλαια εγκαταλείπουν την ασφάλεια των κρατικών χρεογράφων, επιζητώντας υψηλότερες αποδόσεις.

 Κέρδη στο ΧΑ

Η βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος διεθνώς δίνει ώθηση και στην ελληνική αγορά, που εμφάνιζε συμπτώματα κόπωσης τις τελευταίες εβδομάδες και βρέθηκε στα πρόθυρα μεγάλης διόρθωσης. Θετική η επίδραση και από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που επιβεβαίωσε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα, καταδικάζοντας τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία.
 Με έντονη συναλλακτική κίνηση και μεγάλο τζίρο – περίπου 20 εκατ. ευρώ σε μιάμιση ώρα συνεδρίασης -  όλοι οι δείκτες του ΧΑ κινούνται  σε ανοδική τροχιά, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος.

Ο Γενικός Δείκτης προσεγγίζει πάλι το «οχυρό» των 900 μονάδων, που ενδεχόμενη κατάληψη του θα άνοιγε νέο ανοδικό κύκλο. Αυτή την ώρα βρίσκεται στις 895,3 μονάδες, με άνοδο 1,15%.
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 1,10% στις 2.256 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε άλμα +2,30% και τώρα  σημειώνει άνοδο 2,05%. Προηγείται η Attica Bank  με +5,4%.  Πειραιώς +3,2%, Εθνική και Eurobank +2,5%,  Alpha +1,8%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips συνεχίζεται το ράλι της ΔΕΗ (+4,2%). ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,8%, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης +2,3%, Aegean +1,7%, Lamda και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή + 1,5%.
Μονον δύο μετοχές καταγράφουν οριακές απώλειες: Motor Oil και ΟΠΑΠ -0,2%.

 

Διαβάστε επίσης