Αγορές

Αντέχει στις πιέσεις το χρηματιστήριο


Άλλο ένα τεστ αντοχών και στηρίξεων ήταν η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ, που ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο στους δείκτες, μετά από ισχυρή ενδοσυνεδριακή ανοδική αντίδραση στην οποία πρωταγωνίστησε η ΔΕΗ (+9,2%). Θετική ένδειξη για τη συνέχεια η παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 880 μονάδες, που μπορεί να αποτελέσουν νέα βάση στήριξης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί τις επόμενες μέρες, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας που κλείνουν τα Παράγωγα.

 Θετική επίδραση  αναμένεται από τη βελτίωση κλίματος στις διεθνείς αγορές, μετά τις νέες αμερικανικές προτάσεις προς την Κίνα και τις διαβεβαιώσεις Τραμπ ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Πηγή αβεβαιότητας και αστάθμητος παράγων για το χρηματιστήριο παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων, όπου  πιθανολογείται περαιτέρω όξυνση. Το θέμα αυτό επισκιάζει πλέον «καλά νέα» οικονομικού ενδιαφέροντος, αντισταθμίζοντας και την θετική επίδραση από την προώθηση του ν/σ για το σχέδιο «Ηρακλής», που αφορά την παροχή κρατικών εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.

Νέο ενδιαφέρον στοιχείο ο μεγάλος όγκος συναλλαγών σε συμβόλαια Παραγώγων Μαρτίου, που υποδηλώνει μετακύληση ανοιχτών θέσεων στο επόμενο τρίμηνο, με την προσδοκία ότι το ΧΑ θα δει σημαντική διόρθωση μετά το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων τη μεθεπόμενη Παρασκευή.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με θετικό πρόσημο στους δείκτες, αλλά στη συνέχεια η εικόνα επιδεινώθηκε και οι δείκτες βρέθηκαν στο κόκκινο. Από τις 3:30 ξεκίνησε ισχυρή ανοδική αντίδραση, που συνεχίσθηκε μέχρι το κλείσιμο.
Τον τόνο στην αγορά έδωσαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια σπεύδουν να λογιστικοποιήσουν αποδόσεις και υπεραξίες.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αρχικά υψηλό +0,46% στις 888 μονάδες και στη συνέχεια πήγε μέχρι -0,71% στις 877,68. Τερμάτισε με άνοδο 0,14% στις 885,21 μονάδες.
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,16% στις 2.232,2 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά μέχρι +0,59% και στη συνέχεια γύρισε στο κόκκινο, «γράφοντας» -1%. Με την ανοδική αντίδραση τερμάτισε οριακά στο συν (+0,08%). Ξεχώρισε η Attica με +7%. Εθνική +0,8%, αμετάβλητη η Alpha -1,1%, Eurobank -0,1%,  Πειραιώς -0,9%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips η ΔΕΗ (+9,2%) συνέχισε την κούρσα που ξεκίνησε χθες, μετά τη δημοσιοποίηση προβλέψεων για υψηλή κερδοφορία στην επόμενη χρήση. ΟΠΑΠ +2,2%, Jumbo +2%, ΕΧΑΕ +1,1%, ΑΔΜΗΕ +0,9%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες Lamda -2,7%, Σαράντης -1,3%, Aegean, Motor Oil και ΟΤΕ -1%, Coca-Cola -0,5%.

Διαβάστε επίσης