Αγορές

Τράπεζες +4,5%, μίνι ράλι στο χρηματιστήριο


Το δρόμο της ανάκαμψης παίρνει πάλι η χρηματιστηριακή αγορά, με καταλύτη το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια, που κατατέθηκε χθες ως ν/σ στη Βουλή και περιλαμβάνει διατάξεις ιδιαίτερα ευνοϊκές για τις τράπεζες, στις οποίες δίνονται υψηλές κρατικές εγγυήσεις. 

Κινητήριος μοχλός οι τραπεζικές μετοχές, που έτρεξαν σήμερα σε ρυθμούς μίνι ράλι, δίνοντας κατεύθυνση στο ΧΑ. Ωθηση δίνουν επίσης οι κινήσεις επιθετικών χαρτοφυλακίων, που κλείνουν ανοιχτές θέσεις στα Παράγωγα και ανοίγουν νέες σε υψηλότερες τιμές για τον Μάρτιο. Ενδεικτικό το γεγονός ότι πρώτη φορά σήμερα διακινήθηκε τεράστιος όγκος συμβολαίων επί μετοχών, λήξεως Μαρτίου.

Θετική η επίδραση και από διεθνείς αγορές. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κινούνται σήμερα σε ανοδική κατεύθυνση, κόντρα στις ανησυχίες που προκαλούν οι εξελίξεις στα μέτωπα των εμπορικών πολέμων και τον προβληματισμό για τις επιδόσεις της ευρωπαϊκής και της κινεζικής οικονομίας.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές διατυπώνουν αισιόδοξες προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, αν και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η σημερινή ανοδική κίνηση να αποδειχθεί αντίδραση μικρής χρονικής διάρκειας.

Πάντως τα τεχνικά στοιχεία συνηγορούν σε περαιτέρω ανάκαμψη. Ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ο ΓΔ επέστρεψε πάνω από τις 875-880 μονάδες, που ήταν μέχρι πρόσφατα περιοχή στήριξης και πρόσκαιρα διασπάσθηκε καθοδικά.

Πηγή αβεβαιότητας και αστάθμητο παράγοντα για το χρηματιστήριο παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπου  πιθανολογείται περαιτέρω όξυνση. Το θέμα αυτό επισκιάζει πλέον «καλά νέα» οικονομικού ενδιαφέροντος και ενδιαφέρουσες ειδήσεις από τον επιχειρηματικό χώρο.

Μετοχές και δείκτες

Πρώτο ζητούμενο είναι τώρα η παραμονή του ΓΔ πάνω από την περιοχή των 875-880 μονάδων, που μπορεί να ξαναγίνει βάση στήριξης μέχρι το κλείσιμο των Παραγώγων τη μεθεπόμενη Παρασκευή.
Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σήμερα σχεδόν στο απόλυτο υψηλό ημέρας, στις 883,96 μονάδες, με άνοδο 2,59%.  Επόμενος στόχος η ζώνη 887-895 μονάδων.
 Κατά 2,72% ενισχύθηκε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.28,83 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε εντυπωσιακό άλμα +4,53%, τερματίζοντας πολύ κοντά στο απόλυτο υψηλό ημέρας.
 Επικεφαλής της κούρσας η Alpha Bank, με επίδοση +5,6%. Ακολούθησαν Eurobank και Πειραιώς με +4,6%. Εθνική +2,9%, Attica +0,7%, Τρ. Ελλάδος -0,4%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν με +5,9% η Ελλάκτωρ και η ΔΕΗ, η οποία μετά την κινδυνολογία περί κατάρρευσης εμφανίζεται με εξαιρετικές προοπτικές κερδοφορίας. Ακολούθησαν Jumbo 4,2%, ΟΠΑΠ +3,9%, Motor Oil +3,6%, Τιτάν και Βιοχάλκο +3,2%.
Στα mid caps τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν Αβαξ +6%, MLS +5,3%, Intralot +4,6%, MIG +3,8%.

Διαβάστε επίσης