Υγεία

Ράπτη: Οι δράσεις για τη στήριξη των δομών ψυχικής υγείας


Στη συνεχή στήριξη των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και στην απόφαση της κυβέρνησης για ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα, αναφέρθηκε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, από την Καβάλα όπου βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι για να συμμετάσχει στην εναρκτήρια εκδήλωση της 1ης Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας με τον γενικότερο τίτλο «Όταν δεν μιλάει το στόμα μιλάει το σώμα», που διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η κ. Ράπτη έκανε εκτενή αναφορά σε όλες τις σημαντικές δράσεις που υλοποιούνται τα τρία χρόνια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας στον τομέα της ψυχικής υγείας, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος που καταβάλλεται από την κυβέρνηση για την οικονομική ενίσχυση των δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Σημείωσε πως τόσο η πανδημία του κορονοϊού όσο και η οικονομική κρίση κατέδειξαν με τον πιο σαφή τρόπο ότι όσο σημαντική είναι η σωματική υγεία εξίσου σημαντική είναι και η ψυχική. Υπογράμμισε ότι από τη μέρα που συστάθηκε το ειδικό χαρτοφυλάκιο για την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, υπήρξε μια συστηματική προσπάθεια ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες δομές για την προσφορά βοήθειας και συμπαράστασης προς όλους όσους έχουν ανάγκη και να στελεχωθούν οι δομές με περισσότερους ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους και νοσηλευτές.

Δημιουργία νέων δομών ψυχικής υγείας

Στο πλαίσιο αυτό η υφυπουργός ανακοίνωσε πως έχουν ήδη προκηρυχθεί 215 θέσεις ειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού και από αυτές έχουν καλυφθεί ήδη οι περισσότερες. Συμπλήρωσε ακόμα, πως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν δεσμευτεί 54 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 66 νέων δομών και υπηρεσιών, ενώ άλλες 40 δομές ψυχικής υγείας θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2023.

Οι δομές αυτές θα καλύψουν θέματα που σχετίζονται με την άνοια, τα παιδιά και τους εφήβους, την κακοποίηση, τον αυτισμό, την ανορεξία, την τρίτη ηλικία και το εργασιακό (σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης). Όπως ανέφερε μάλιστα η κ. Ράπτη, το τελευταίο φάνηκε ιδιαίτερα στους εργαζόμενους που στη διάρκεια της πανδημίας βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή και χρειάζονταν μεγαλύτερη υποστήριξη.

Αναφορά έκανε η υφυπουργός και στην Εθνική Γραμμή Ψυχικής Υγείας, το 10306, η οποία αν και, όπως είπε, δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστή, ωστόσο δέχθηκε συνολικά μέχρι σήμερα 480.000 κλήσεις με 15 λεπτά κατά μέσο όρο η κάθε κλήση. Λειτουργεί όλο το 24ωρο και τα άτομα που τη στελεχώνουν προσφέρουν βοήθεια και στήριξη πάνω σε θέματα άνοιας, τρίτη ηλικίας, μοναξιάς, πένθους, παιδιών και άλλα.

Προτεραιότητα και η αύξηση κλινών ψυχικής υγείας

Μέσα στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας είναι επίσης η αύξηση των κλινών στις ψυχιατρικές κλινικές εντός των νοσοκομείων, ενώ, όπως είπε, σημαντική είναι και η προσπάθεια που ξεκίνησε και έχει αποδώσει, για την εξ αποστάσεως εξέταση στις απομακρυσμένες περιοχές με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Στον γενικότερο προγραμματισμό που υπάρχει, βαρύτητα δίνεται σε τρεις ηλιακές ομάδες: στους, νέους, εφήβους και τους ηλικιωμένους και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.

Επίσης αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει με την τοπική κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς, σημειώνοντας με έμφαση ότι κανένας δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνος του. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ακόμα ότι το νέο ΕΣΠΑ θα διαθέσει πόρους για τον σχεδιασμό νέων δομών ψυχικής υγείας για προσφορά υπηρεσιών που χρειάζονται άμεσα οι πολίτες.

«Η ψυχική υγεία έχει μεγάλη βαρύτητα στη σχέση μας με τους άλλους αλλά και με την ευημερία μας ως ανθρώπων που έχουμε ανάγκη να ζήσουμε και να εργαστούμε», κατέληξε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Πρέπει να απενοχοποιήσουμε τις ψυχικές νόσους

Ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, κλινικός ψυχολόγος Αριστείδης Μωυσιάδης, στη σύντομη ομιλία του καλωσόρισε την υφυπουργό και εξήρε το σημαντικό έργο που υλοποιεί όλα αυτά τα χρόνια στο υπουργείο πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας.

«Ο Φρόιντ έλεγε», σημείωσε ο κ. Μωυσιάδης, «πως είμαστε προϊόν των τραυμάτων της παιδικής μας ηλικίας κι εμείς στην Περιφέρεια ΑΜΘ, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της ψυχικής υγείας στην ισορροπία του σύγχρονου ανθρώπου, θελήσαμε να διοργανώσουμε μια ολοκληρωμένη εβδομάδα ψυχικής υγείας ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να ενημερωθούν όσο γίνεται καλύτερα, χωρίς ταμπού και φοβίες. Ταυτόχρονα, θελήσαμε μέσα από στοχευμένες δράσεις να ενημερώσουμε την κάθε τοπική κοινωνία, τους δήμους των πέντε περιφερειακών ενοτήτων, για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν για τη δημιουργία δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας».

Η 1η εβδομάδα ψυχικής υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ διεξάγεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, από τις 5 έως 9 Νοεμβρίου 2022 και θα πραγματοποιηθούν ποικίλες δράσεις, ενημερωτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. «Η διεξαγωγή της 1ης εβδομάδας ψυχικής υγείας», σημείωσε ο κ. Μωυσιάδης, «αποτελεί μία σημαντική προσπάθεια διασύνδεσης και διαλόγου των φορέων ψυχικής και κοινωνικής υγείας της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». Ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Μάγδα Κατσικίδου, διδάκτορα του τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ και διευθύντρια της ψυχιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, για τη σημαντική βοήθεια που πρόσφερε στη διοργάνωση.

Τέλος, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη ΑΜΘ, ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Θεοδωρίδης, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι σκοπός αυτής της διοργάνωσης είναι «να προάγει αφενός την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων διασύνδεσης και διαλόγου των φορέων ψυχικής και κοινωνικής υγείας της ευρύτερης περιοχής της ΑΜΘ και αφετέρου να απενοχοποιήσει το στίγμα και τις ψυχικές νόσους που τις κρατάμε κρυφές αλλά βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σπίτι». Εξάλλου, όπως αναφέρει και η αφίσα της εκδήλωσης «Όταν δεν μιλάει το στόμα, μιλάει το σώμα…».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα