Αγορές

Ράλι τραπεζών, μεγάλη άνοδος στο ΧΑ με καλά νέα από την οικονομία


Με ένα εντυπωσιακό ράλι των τραπεζικών μετοχών συνεχίζεται το January effect στο χρηματιστήριο, που συμπλήρωσε σήμερα πέντε ημέρες αδιάλειπτης ανόδου, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τις διεθνείς αγορές. Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε νέο άλμα +5,36%, καταγράφοντας κέρδη περίπου 10% στο πενθήμερο, ενώ ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 1,93%, με απόδοση 5,5% στις τελευταίες 5 συνεδριάσεις.

Το ψυχολογικό κλίμα βελτιώνεται και ο πήχυς των προσδοκιών ανεβαίνει, καθώς η ανάκαμψη της αγοράς συνοδεύεται από ιδιαίτερα θετικές ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Τα «καλά νέα» της ημέρας που έδωσαν περαιτέρω ώθηση στην αγορά ήρθαν από τα μέτωπα των εξαγωγών και  της εγχώριας βιομηχανίας:
- Οι εξαγωγές  αυξήθηκαν κατά 17,6% στο 11μηνο του 2018 και σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 30 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ
- Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σημείωσε υψηλό 8ετίας, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2010, όταν άρχισε να εκδηλώνεται η μεγάλη δημοσιονομική και οικονομική κρίση.

Επανεμφανίσθηκαν τα funds

Θετική ήταν η επίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο και από την βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, με καταλύτη τις ενδείξεις ότι αποφεύγεται η κλιμάκωση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου και ότι οι δύο χώρες βρίσκουν πεδίο συνεννόησης.

Αυτή η μεταστροφή που σημειώνεται στις διεθνείς αγορές, «μεταφράζεται» σε εισροή κεφαλαίων και νέες τοποθετήσεις στο ΧΑ. Τα ξένα funds επανεμφανίσθηκαν σήμερα, πραγματοποιώντας μαζικές αγορές στο τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης και στις δημοπρασίες. Οι αγοραστικές παρεμβάσεις ήταν αυτές που προκάλεσαν το ολιγόωρο ράλι και «εκτόξευσαν» τον τραπεζικό δείκτη.

Η αβεβαιότητα που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις δεν φαίνεται  προς το παρόν να έχει επηρεάσει το χρηματιστήριο. Αντίθετα, πρόσφορο έδαφος βρίσκει η σεναριολογία για τα σχέδια διευθέτησης του προβλήματος των κόκκινων δανείων και για το νέο πλαίσιο προστασίας των κόκκινων δανειοληπτών πρώτης κατοικίας.

Μετοχές και δείκτες

Την καλύτερη επίδοση σημείωσε σήμερα η μετοχή της Εθνικής (+8,4% με μεγάλο όγκο συναλλαγών). Συνεχίσθηκε η δυναμική ανάκαμψη της Πειραιώς (+6,6%) που κερδίζει συνεχώς έδαφος τις τελευταίες μέρες. Alpha +5%, Eurobank +3,9%, Attica +2,2%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας, με +1,93% στις 638,22 μονάδες. Αναλυτές εκτιμούν ότι στην περιοχή αυτή (637-642 μονάδες), μπορεί να συναντήσει αντίσταση και να «πελαγοδρομήσει» κάποιες μέρες, πριν αποκτήσει πάλι κατεύθυνση.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,17%, στις 1.685,60 μονάδες, ενώ ο δείκτης των mid caps υποχώρησε κατά 0,22%. 

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Σαράντης + 4,3%, ΟΤΕ +2,4%,  Μυτιληναίος +2,1%, ΟΠΑΠ και Coca-Cola +1,9%, Motor Oil +1,6%.

 

Διαβάστε επίσης