Αγορές

Ράλι τραπεζών +5% στο χρηματιστήριο με καταλύτη την Εθνική


Καταλύτης αλλαγής κλίματος και εκρηκτικής ανόδου στο χρηματιστήριο γίνεται η επιτυχής έκβαση του placement της Εθνικής, που σηματοδοτεί την επιστροφή του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στην κανονικότητα, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της οικονομίας μας και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές.

Με πυρετώδεις συναλλαγές και εντυπωσιακό τζίρο 94 εκατ. ευρώ σε δύο ώρες(!) οι βασικοί δείκτες "τρέχουν" σε ρυθμούς μινι ράλι προσεγγίζοντας σε απόσταση αναπνοής τα υψηλά 12μήνου. Σε ρόλο ατμομηχανής οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό τους δείκτη να απογειώνεται πριν από λίγο στο +5%.

Τα μεγάλα κέρδη και οι προοπτικές που διαμορφώνονται γίνονται δέλεαρ για νέες τοποθετήσεις από εγχώριους αποταμιευτές και διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια. ΟΙ εισροές είχαν αρχίσει να επιταχύνονται τις τελευταίες μέρες και τώρα δίνουν "καύσιμα" στην αγορά για να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, προσφέροντας υψηλές αποδόσεις.

Κατεύθυνση έδωσε από το άνοιγμα της συνεδρίασης η μετοχή της Εθνικής, που  ξεκίνησε με άλμα σχεδόν +10% στα 5,78 ευρώ, έχασε προς στιγμήν τα κέρδη της υπό την πίεση ρευστοποιήσεων και τώρα έχει ανακάμψει στο +4,4%

Το αγοραστικό ενδιαφέρον διαχέεται σε μεγάλη γκάμα μετοχών, καθώς μικροεπενδυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων αναζητούν ευκαιρίες αποδοτικών τοποθετήσεων σε μετοχές που έχουν "μείνει πίσω", ή οι οικονομικές επιδόσεις τους συνηγορούν σε μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με οριακές μεταβολές στους βασικούς δείκτες, που πήραν γρήγορα ανοδική κατεύθυνση και παραμένουν τώρα κοντά στα υψηλά ημέρας.

 Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με -0,03% ( 1.239,03 μονάδες), πήγε +1,97% (στις 1.263,82) και τώρα βρίσκεται στις 1.260,5 με άνοδο 1,70%.

Κατά 2,10% ενισχύεται ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.075,2 μονάδες. Ανοδο 1,25% σημειώνει ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης "έγραψε" χαμηλό -0,24% και στη συνέχεια πήγε μέχρι +4,97%. Τώρα κινείται στις 1.063 μονάδες με κέρδη 4,05%. Προηγείται η Eurobank με +5%. Εθνική +4,1%,Πειραιώς και Alpha +3,2%, Attica Bank +1,6%,Τρ. Ελλάδος +1%. Αμετάβλητη η Optima.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζουν ΕλβαλΧαλκόρ +4,3%, Βιοχάλκο +3,3%, Motor Oil και Μυτιληναίος +1,4%,  Coca-Cola +1,3%, ΔΕΗ, Lamda και Ελλάκτωρ +1%. Aegean +2,8%, Σαράντης +2,3%, +2%, Jumbo +1,6%,και ΕΥΔΑΠ +1,1%, +0,7%, Τιτάν +0,6%.

Μόνο 4 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκονται στο το κόκκινο: Autohellas -0,8%, Cenergy και Quest -0,5%, ΟΠΑΠ -0,4%.

Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσες σημαντική άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημειώνουν οι MIG και Ξυλεμπορία +5%, Dimand +4,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα