Αγορές

Ράλι στο χρηματιστήριο, χωρίς τις «αλυσίδες» των index funds


Απαλλαγμένη από τον «βραχνά» των ρευστοποιήσεων  που προκάλεσαν οι αλλαγές στους δείκτες MSCI, η χρηματιστηριακή αγορά αναπνέει πάλι ελεύθερη και τρέχει σήμερα σε ρυθμούς μίνι ράλι, ανακτώντας μέρος του απολεσθέντος εδάφους. Αλμα +6% πραγματοποιεί ο τραπεζικός δείκτης, στο +2,7% ο Γενικός Δείκτης.

Η ιδιότυπη «ομηρία» έληξε στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, με μεταβιβάσεις πακέτων τραπεζικών και άλλων μετοχών αξίας 160 εκατ. ευρώ, με τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων των index funds.

Η αγορά μπορεί να μπει πλέον σε τροχιά ανάκαμψης, εστιάζοντας στην πορεία της οικονομίας, στις θετικές δημοσιονομικές προοπτικές και στις επιδόσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων. Στη διαμόρφωση ανοδικών τάσεων συνηγορεί και η βελτίωση του κλίματος στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες ενισχύονται σήμερα κατά 2%-2,5%,. Καταλύτες η συμφωνία για ανακωχή 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο Κίνας – ΗΠΑ και η προοπτική συμβιβασμού Ιταλίας-ΕΕ για τα ελλείμματα της επόμενης χρονιάς.

Για την ελληνική αγορά σημαντική παράμετρος είναι και η βελτίωση του οικονομικού και κοινωνικού κλίματος, με την οριστική αποτροπή μείωσης των συντάξεων και την υλοποίηση πακέτου κοινωνικών μέτρων, που δεν θα προκαλέσουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα εξετασθεί η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων και η συμβατότητα των κοινωνικών παροχών με τα συμπεφωνημένα της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Μετοχές και δείκτες

Ολοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά από το ξεκίνημα των συναλλαγών και  βρίσκονται αυτή την ώρα σε υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης  βρίσκεται στις 646,5 μονάδες με κέρδη 2,6%, με δυναμική πεφαιτέρω ανόδου.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 2,7% στις 1.702 μονάδες.

Νέο εντυπωσιακό άλμα +6% πραγματοποιεί ο τραπεζικός δείκτης. Επικεφαλής της κούρσας η Τρ. Πειραιώς με +11,8%. Ακολουθεί η Εθνική με +8,4%. Alpha και Eurobank +4,6%, Attica Bank +3,5%.

Ιδιαίτερα θετική εικόνα και στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips, όπου μόνο μία μετοχή κινείται με αρνητικό πρόσημο (ΟΛΠ -1,3%). Προηγούνται Βιοχάλκο +5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +4,5%, Aegean +4%,  Coca-Cola  και Μυτιληναίος +3%, ΟΤΕ +2,6%. ΔΕΗ +2,3%.

Διαβάστε επίσης