Αγορές

Ράλι σε μετοχές και ομόλογα!


Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα και δείχνουν σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ -όπως και στην Ελλάδα - αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα, προκαλούν ράλι στις αγορές ομολόγων και στα χρηματιστήρια, την ώρα που μεγαλώνει ο κίνδυνος ντόμινο από την κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων.

Με +3% "τρέχει" αυτή την ώρα ο Dow Jones, άλμα +3,6% πραγματοποιεί ο DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ οι τιμές των κρατικών χρεογράφων απογειώνονται - και οι αποδόσεις τους βυθίζονται αντιστοίχως. Σε ανοδική τροχιά και το ελληνικό χρηματιστήριο, που κατέγραψε σήμερα μέτρια κέρδη, παραμένοντας σε ανοδική τροχιά για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενισχύει την εκτίμηση ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα βιασθούν να προχωρήσουν σε νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων και σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, που θα επέτειναν τον κίνδυνο ύφεσης.

Εντυπωσιακότερη είναι η αντίδραση στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης: Οι αποδόσεις του 10ετούς γερμανικού, γαλλικού, ολλανδικού κλπ χρεογράφου υποχωρούν περίπου 20 μονάδες βάσης, σημειώνοντας μία από τις μεγαλύτερες μεταβολές της τελευταίας 10ετίας. Κατά 28(!) μβ υποχωρεί η απόδοση του ιταλικού (στο 4%).

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα: Η απόδοση του 10ετούς  έπεσε 14 μονάδες βάσης (από 4,65% σε 4,51%) κατά τη διαπραγμάτευσή του στην ελληνική αγορά και στη συνέχεια στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών υποχώρησε άλλες 10 μβ, για να "προσγειωθεί" στο 2,41%!

Στα χρηματιστήρια θετική επίδραση είχε και η σταθεροποίηση των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου μπρεντ, που κινούνται στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρά κέρδη, αλλά την επόμενη ώρα οι δείκτες διολίσθησαν στο κόκκινο.Ξαφνική ανοδική αντίδραση εκδηλώθηκε μόλις ανακοινώθηκαν τα τοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που προφανώς ώθησαν σε αγορές πολλά ξένα χαρτοφυλάκια.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από τις 886,51 μονάδες (-0,59%) μέχρι τις 900,55 (+0,98%) και τερμάτισε στις 898,94 μονάδες με κέρδη 0,80%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 2.193,79 μονάδες με άνοδο 0,76%. Ο δείκτης των mid caps σημείωσε άνοδο 1,40%.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -1,42% και ανακάμπτοντας σημείωσε υψηλό +1,55%. Τερμάτισε με κέρδη 1,15%. Στην πρώτη θέση η Πειραιώς με +3,6%. Eurobank +1,8%, Alpha και Εθνική +0,2%, Attica Bank -0,2%, αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν Quest +2,1%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΑΔΜΗΕ +1,5%, ΟΠΑΠ +1,3%, Aegean και Lamda +1,2%, Σαράντης +1,1%, ΕΛΠΕ και Motor Oil +1%.

Μόνο 4 μετοχές με αρνητικό πρόσημο:Τιτάν -0,5%, ΟΤΕ -0,4%, Ελλάκτωρ και Jumbo -0,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα