Αγορές

Ράλι ανακούφισης - ή απελπισίας - στα χρηματιστήρια, τράπεζες +11% στο ΧΑ


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος  σημειώνεται στις αγορές, μετά από μία εβδομάδα δραματικής πτώσης, που εξανέμισε χρηματιστηριακές αξίες τρισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ στο ελληνικό χρηματιστήριο “κόστισε” περίπου 25 δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης.  Σε ρυθμούς ράλι τρέχουν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, στο ΧΑ ο τραπεζικός απογειώνεται (+11,2%), οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν από το βυθό, κεφάλαια επιστρέφουν από τα ομόλογα σε μετοχές.

Τα δεδομένα που προκάλεσαν τη μεγάλη πτώση δεν έχουν αλλάξει. Αλλάζει μόνον η “οπτική” των επενδυτών, που βλέπουν  ότι ο φόβος της πανδημίας και των οικονομικών της επιπτώσεων έχει προκαλέσει  πρωτοφανείς στρεβλώσεις στις αγορές, οδηγώντας σε δραματική απαξίωση μετοχές και commodities.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι αποχρών λόγος αλλαγής κλίματος και τάσης δεν υπάρχει, πέραν του ότι η πτώση των δύο προηγούμενων ημερών ήταν εξαιρετικά υπερβολική, αποτέλεσμα ανησυχιών και όχι ψύχραιμης αποτίμησης των οικονομικών δεδομένων και των επιπτώσεων από την πανδημία κορωνοϊού.

Το “ένστικτο της αυτοσυντήρησης” κινεί πλέον τις αγορές, που φθάνοντας στο χείλος του γκρεμού αντιδρούν σήμερα  και αλλάζουν κατεύθυνση,  προκειμένου να μη βυθιστούν στα “Τάρταρα” απ' όπου δεν υπάρχει επιστροφή.

Μετά τη γενική κατάρρευση που σημειώθηκε χθες, η συνολική εικόνα αλλάζει άρδην.  Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 7,50% (με υψηλό +9,35%), στο Λονδίνο ο FT100 κερδίζει 7,35%, ενώ τα futures προμηνύουν κέρδη της τάξεως του 5-6% στο άνοιγμα της Wall Street.

Μετοχές και δείκτες στο ΧΑ

Στο ελληνικό χρηματιστήριο που έχει υποστεί μεγαλύτερες απώλειες στη διάρκεια της μεγάλης καταιγίδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 5,30% και κινείται περί τις 567 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 6,10%, στις 1.427 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί εντυπωσιακό άλμα +10,75%, έχοντας σημειώσει νωρίτερα υψηλό +12,31%. Eurobank+12,2%, Πειραιώς +9,6%, Alpha +9,4%, Εθνική +7,6%, Attica +6,5%, Ελλάδος +4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται μετοχές που κατέγραψαν πολύ μεγάλες απώλειες τις προηγούμενες μέρες. Aegean και Ελλάκτωρ +13%, Βιοχάλκο +9,2%, Coca-Cola και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +9%,  ΔΕΗ, Σαράντης, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ +6,5%.

Διαβάστε επίσης