Αγορές

Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης σώζει τις αγορές – Ανοδική αντίδραση στο ΧΑ


Το “ένστικτο της αυτοσυντήρησης” κινεί πλέον τις αγορές, που φθάνοντας στο χείλος του γκρεμού αντιδρούν σήμερα  και αλλάζουν κατεύθυνση,  προκειμένου να μη βυθιστούν στα”Τάρταρα” απ' όπου δεν υπάρχει επιστροφή.

Μετά τη γενική κατάρρευση που σημειώθηκε χθες στα χρηματιστήρια, με πτώση του Dow Jones κατά 10%, του DAX στο -12,5% και το τραπεζικό δείκτη του ΧΑ να βυθίζεται στο -16,5%, σήμερα εκδηλώνεται ισχυρή ανοδική αντίδραση, η οποία διορθώνει εν μέρει ακραίες στρεβλώσεις και αποτελεί τονωτική ένεση ηθικού στις αγορές.

Μεγάλη άνοδο σημειώνουν και οι τιμές του αργού πετρελαίου (+4,5%), που είχαν βυθισθεί σε χαμηλά πολλών ετών. Πιέζονται τα ομόλογα -οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν- καθώς ευκίνητο χρήμα επιστρέφει σε μετοχές και commodities.

Αποχρών λόγος δεν υπάρχει, πέραν του ότι η πτώση των δύο προηγούμενων ημερών ήταν εξαιρετικά υπερβολική, αποτέλεσμα ανησυχιών και όχι ψύχραιμης αποτίμησης των οικονομικών δεδομένων και των επιπτώσεων από την πανδημία κορωνοϊού.

 Μεταβλητότητα, έντονες διακυμάνσεις

Σήμερα τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει  και η ανοδική αντίδραση είναι μάλλον απίθανο να αποτελέσει αφετηρία αλλαγής κατεύθυνσης και διαμόρφωσης βραχυχρόνιας ανοδικής τάσης. Η μεταβλητότητα θα είναι έντονη και το σκηνικό μπορεί να αλλάξει άρδην τις επόμενες ώρες -  ακόμη περισσότερο στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι τα μεγάλα κέρδη με τα οποία ξεκίνησαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σταδιακά ψαλιδίζονται και οι βασικοί δείκτες συνεχίζουν σε “χαμηλή πτήση”.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ξεκίνησε με +3,70%, έχασε γρήγορα τα κέρδη πέφτοντας στο +0,26% και στη συνέχεια  ανακάμπτει, κινούμενος τώρα στο +2,80%. Στο Λονδίνο ο FT100 από +6,60% γύρισε στο +0,38%  και  εν συνεχεία πραγματοποίησε νέο άλμα στο +3,70%

Μετοχές και δείκτες

Ανάλογη εικόνα και στο ΧΑ, όπου ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με άλμα +3,26% στις 556,1 μονάδες, διολίσθησε στις 543,4 (+0,90%) και τώρα έχει επανέλθει στα υψηλά ημέρας, στις 555,7 με κέρδη 3,05%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 3,15% στις 1.387 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης "απογειώνεται" στο +7,20%, έχοντας σημειώσει υψηλό +8%. Χθες είχε χάσει 16,24%, σε μία από τις μεγαλύτερες "βουτιές" της ιστορίας του.
Προηγούνται Πειραιώς και Alpha με +8,3%. Εθνική και Attica Bank +6,6%, Eurobank +6%, Ελλάδος +3,5%.

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ανακάμπτει θεαματικά η Ελλάκτωρ (+8%), που έχει χάσει πάνω από 50% το τελευταίο 10ήμερο. Ακολουθούν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  και Σαράντης +6,8%, ΔΕΗ +5,7%, Βιοχάλκο και Lamda +5,2%, Aegean +4,8%, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν και Φουρλής +4%.

Διαβάστε επίσης