Ενέργεια

Ψηλά ο πήχυς για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ- Ξεκινά νέος διαγωνισμός


Υπό την πίεση των δανειστών  που θέλουν να κλείσει γρήγορα  ένα σημαντικό προαπαιτούμενο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης,  ξεκινά η δεύτερη προσπάθεια πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και οι διαδικασίες θα τρέξουν γρήγορα, αλλά για την έκβαση του διαγωνισμού δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία.

 Παρά την ύπαρξη πολλών ενδιαφερομένων – ελληνικών, ευρωπαϊκών και κινεζικών ομίλων που συνεργάζονται με εγχώριες επιχειρήσεις – είναι αμφίβολο εάν  στη δεύτερη φάση της διαδικασίας θα υποβληθούν προσφορές με ικανοποιητικό τίμημα που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τη ΔΕΗ.

Παρά τις ασκούμενες πιέσεις, η διοίκηση της ΔΕΗ δεν φαίνεται διατεθειμένη να συναινέσει  σε πώληση των μονάδων  έναντι οποιουδήποτε τιμήματος, απλώς και μόνο για  να κλείσει η εκκρεμότητα και να υλοποιηθεί ένα ακόμη προαπαιτούμενο.

Όπως έχει διαμηνύσει ο πρόεδρος της εταιρείας Μανόλης Παναγιωτάκης, δεν πρόκειται να γίνει δεκτή προσφορά χαμηλότερη από την εκτιμώμενη αξία των δύο μονάδων, σε συνάρτηση με τις προοπτικές κερδοφορίας τους. Η ΔΕΗ θα προσλάβει μάλιστα ανεξάρτητο εκτιμητή και επιπλέον θα λάβει υπόψη σε ποιες τιμές πουλήθηκαν ανάλογες μονάδες σε ευρωπαϊκές χώρες.

Αν και υπάρχουν λοιπόν πολλοί υποψήφιοι αγοραστές, είναι αμφίβολο αν κάποιοι από αυτούς θα φθάσουν ως την τελική φάση του διαγωνισμού, προσφέροντας τίμημα ανάλογο  της αποτίμησης των δύο λιγνιτικών μονάδων.

Σήμερα το ΔΣ της ΔΕΗ θα δώσει το πράσινο φως για να δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο νέο διαγωνισμό. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων θα είναι ασφυκτική – μέχρι την επόμενη Παρασκευή 15 Μαρτίου. Όλα τα επόμενα βήματα  θα γίνουν γρήγορα και οι προτιμητέοι υποψήφιοι επενδυτές – αν υπάρχουν -  θα ανακηρυχθούν μέχρι τις 8 Μαϊου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού ενδιαφέρον θα εκδηλώσουν μεταξύ άλλων ένας αμερικανικός επενδυτικός όμιλος, κοινοπραξία γερμανοτσεχικών συμφερόντων, η κινεζική CHN Energy σε συνεργασία  με τον όμιλο Κοπελούζου και κοινοπρακτικό σχήμα στο οποίο θα μετέχει ο όμιλος Μυτιληναίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα