Πολιτική

Ψήφος εμπιστοσύνης μόνο από ΝΔ


Με 158 ψήφους -όσοι ακριβώς είναι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο Κοινοβούλιο- δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έπειτα από τριήμερη συζήτηση στη Βουλή που ολοκληρώθηκε με ονομαστική ψηφοφορία.

Κανένα άλλο κόμμα του Κοινοβουλίου (ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση) δεν παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, την οποία τελικά καταψήφισαν 142 βουλευτές.

Η αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για ευρεία γκάμα θεμάτων - από την οικονομία και τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Βασικό ερώτημα ήταν από που θα βρεθούν τα περίπου 1,8 με 1,9 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την υλοποίηση όσων έχουν ανακοινωθεί. Συνεχείς ήταν οι αναφορές στην ύπαρξη γαλάζιας «κρυφής ατζέντας».

Ο πρωθυπουργός -που ήταν ο τελευταίος ομιλητής- επανέλαβε τις έξι βασικές προγραμματικές του εξαγγελίες, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ανεβάζοντας τους τόνους με τη φράση «ψεύτες και λαϊκιστές σάς είπε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ξεκάθαρος αναφορικά με το ζήτημα της ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας ότι «αν χρειαστεί να πουληθούν και κάποια περιουσιακά στοιχεία, θα το κάνουμε...».

Λαϊκισμός και σκάνδαλα

Αίσθηση προκάλεσε μία αποστροφή της ομιλίας του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος εμμέσως προανήγγειλε κινήσεις σε δικαστικό επίπεδο  εναντίον εκείνων που - κατά την άποψη του - "κατασκεύασαν" τα σκάνδαλα ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis.

Οι δύο «μονομάχοι»- Μητσοτάκης καιΤσίπρας- αντάλλαξαν κατηγορίες περί λαϊκισμού και έδωσαν μία πρόγευση της γραμμής που θα ακολουθήσουν στις κοινοβουλευτικές μάχες.

Βέλη στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της τα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως πριν μιλήσει για “λαϊκισμό” πρέπει να κάνει αυτοκριτική.

Για «αντιπολίτευση μαχητική, προγραμματική και υπεύθυνη» μίλησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Από το βήμα της Βουλής έστειλε “μηνύματα” προς διαφορετικούς αποδέκτες: Πρώτον δεν θα δοθεί λευκή επιταγή. Δεύτερον δεν θα γίνει ανεκτό το “μπούλινγκ” στο κόμμα και στα στελέχη

Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία σύντομη δήλωση, σημειώνοντας τα εξής:

«Η κυβέρνηση έλαβε τη δεδηλωμένη της Βουλής. Από αύριο ξεκινάμε σκληρή δουλειά. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θα δουλέψουμε κάθε μέρα με έναν κεντρικό στόχο, να κάνουμε τις ζωές όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων καλύτερες».

 Τρία νομοσχέδια

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το επόμενο 15ήμερο η κυβέρνηση θα αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να περάσει από τη Βουλή τρία βασικά νομοθετήματα. Η αρχή θα γίνει αύριο, με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος. Ακολουθεί το φορολογικό νομοσχέδιο (ΕΝΦΙΑ, 120 δόσεις), που θα συζητηθεί και θα ψηφισθεί με διαδικασία κατεπείγοντος.

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τρίτο νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων - από την κυβερνησιμότητα των δήμων έως την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια.

Διαβάστε επίσης