Χρηστικά

Ψάχνουν λύση για το τυφλό σημείο του πλαστικού αφορολόγητου


Οι φορολογούμενοι που πληρώνουν μέσω e-bankng απειλούνται με επιπλέον φόρο εισοδήματος, ενώ είναι εκτός των κληρώσεων της φορο-λοταρίας

Τρόπους για να καλύψουν την «τρύπα» που διαπιστώθηκε στο «πλαστικό αφορολόγητο» αναζητούν τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος, κάποιοι φορολογούμενοι που πλήρωσαν για αγορές αγαθών και υπηρεσιών μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών, να μην μετρήσουν τα συγκεκριμένα ποσά στο χτίσιμο του αφορολόγητου και να πληρώσουν άδικα επιπλέον φόρο εισοδήματος.

Το πρόβλημα που αποκάλυψε η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, εφόσον δεν λυθεί, θα οδηγήσει στην πληρωμή αυξημένου φόρου εισοδήματος το 2018, για τα εισοδήματα του 2017, για φορολογούμενους οι οποίοι δεν θα καλύψουν το αφορολόγητο επειδή δεν αναγνωρίζονται ορισμένες δαπάνες που πραγματοποίησαν.

Το πρόβλημα του μη συνυπολογισμού ορισμένων εξόδων που έχουν εξοφλήσει μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες μέσω e-banking στο σύνολο των δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη των αφορολογήτων ορίων τους οφείλεται στο γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν αν μια μεταφορά ποσού σε λογαριασμό μέσω e-banking είναι δαπάνη που καλύπτει το αφορολόγητο ή αν πρόκειται απλώς για προσωπική συναλλαγή μεταξύ δύο φορολογουμένων. Δεν μπορούν δηλαδή να διακρίνουν ποιες μεταφορές ποσών μέσω e-banking στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρηματιών είναι πράγματι καταναλωτικές δαπάνες των πελατών τους που κατοχυρώνουν γι’ αυτούς την κάλυψη των αφορολογήτων ορίων και ποιες μεταφορές στους ίδιους λογαριασμούς αποτελούν απλά προσωπικές συναλλαγές των επιχειρηματιών ως φυσικών προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό, οι συγκεκριμένες συναλλαγές, δεν μεταφέρονται στο taxisnet, όπως οι υπόλοιπες, συναλλαγές που πραγματοποιούνται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. 

Παράδειγμα: Φορολογούμενος αγοράζει ένα κινητό τηλέφωνο από διαδικτυακό κατάστημα. Πληρώνει τη συναλλαγή με μεταφορά του ποσού, από τον τραπεζικό του λογαριασμό, μεταφέροντάς το στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει υποδείξει ο πωλητής.

Εάν ο πωλητής δεν έχει δηλώσει τον συγκεκριμένο λογαριασμό ως «επαγγελματικό», τότε το σύστημα των τραπεζών, δεν αναγνωρίζει τη συναλλαγή ως αγοραπωλησία, αλλά την εντάσσει στο καθεστώς της μεταφοράς χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό μεταξύ φυσικών προσώπων.

Στην περίπτωση που ο ίδιος πελάτης πληρώσει με πιστωτική κάρτα ή με χρεωστική κάρτα, τότε η συναλλαγή αναγνωρίζεται ως αγορά και μετράει κανονικά στο αφορολόγητο.

Εάν δεν λυθεί το ζήτημα από τις τράπεζες, τότε οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι που έχουν ακάλυπτο αφορολόγητο, θα κληθούν από την εφορία να προσκομίσουν τις αποδείξεις των αγορών μέσω e-banking και το αντίγραφο της κίνησης του λογαριασμού που δείχνει τη μεταφορά του ίδιου ποσού, που αναγράφεται και στην απόδειξη. Επίσης, τα συγκεκριμένα ποσά, δεν "μετράνε" ούτε στις λοταρίες της ΑΑΔΕ, αφού δεν αναγνωρίζονται ως αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, από την 1η Ιανουαρίου 2017, οι φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για να δικαιούνται στις δηλώσεις φορολογίας που θα υποβάλουν φέτος ετήσιο αφορολόγητο όριο εισοδήματος από 8.636 έως 9.545 ευρώ, υποχρεούνται να έχουν πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους δαπάνες συνολικού ύψους από 10% έως και 18,75% του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του ιδίου έτους, πληρωθείσες είτε με πλαστικό χρήμα είτε μέσω e-banking είτε με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Ειδικότερα:

1. Ο φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έτους 2017 μέχρι 10.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις και κάθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότης με ετήσιο εισόδημα έτους 2017 μέχρι 10.000 ευρώ πρέπει να έχει καλύψει το 10% του εισοδήματός του αυτού με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω e-banking ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών συναλλαγών, για να δικαιούται το αφορολόγητο όριο.

2. Ο φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έτους 2017 από 10.001 έως 30.000 ευρώ προερχόμενο από μισθούς ή συντάξεις καθώς επίσης και κάθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότης με ετήσιο εισόδημα έτους 2017 από 10.001 έως 30.000 ευρώ πρέπει να έχει καλύψει ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματός του μέχρι τα 10.000 ευρώ και ποσοστό 15% του τμήματος του εισοδήματός του πάνω από τα 10.000 ευρώ.

3. Ο φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έτους 2017 άνω των 30.000 ευρώ προερχόμενο από μισθούς ή συντάξεις, καθώς και κάθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότης με ετήσιο εισόδημα έτους 2017 άνω των 30.000 ευρώ πρέπει να έχει καλύψει ποσοστό 10% του τμήματος εισοδήματός του μέχρι τα 10.000 ευρώ, ποσοστό 15% του τμήματος του εισοδήματός του πάνω από τα 10.000 και έως τα 30.000 ευρώ και ποσοστό 20% του τμήματος του εισοδήματός του πάνω από τα 30.000 ευρώ.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμής των δαπανών με «πλαστικό χρήμα» ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα οι συνταξιούχοι ηλικίας 70 ετών ή μεγαλύτερης, καθώς και οι ανάπηροι κατά ποσοστό 80% και άνω. Όμως κι αυτές οι κατηγορίες φορολογουμένων υποχρεούνται να έχουν καλύψει τα παραπάνω ποσοστά του ετησίου εισοδήματός τους με δαπάνες πληρωθείσες με μετρητά, προσκομίζοντας και τις σχετικές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών.

Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού δαπάνης με τέτοιου είδους μέσα πληρωμής, ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται κατά την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης με επιπλέον φόρο 22% επί του ποσού που έμεινε ακάλυπτο. Θα πρόκειται όμως για αδικία, εάν ο φορολογούμενους έχει πραγματοποιήσει τις «πλαστικές» δαπάνες, αλλά το σύστημα δεν τις αναγνωρίζει επειδή έγιναν μέσω e-banking.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις