Αγορές

Προχωρούν οι τράπεζες, μένουν πίσω τα blue chips στο ΧΑ


Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν ακάθεκτες την ανοδική πορεία στο ΧΑ, αλλά τα εμποροβιομηχανικά blue chips δεν ακολουθούν και ο ΓΔ “αγκυροβολεί” στις 700 μονάδες, όπου φαίνεται ότι δημιουργεί νέα βάση

Τα οικονομικά αποτελέσματα τραπεζών και μεγάλων εισηγμένων εταιρειών σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές εκθέσεις διεθνών οίκων συμβάλλουν στη δημιουργία θετικού κλίματος, συντηρώντας προσδοκίες για περαιτέρω ανάκαμψη με έναν νέο κύκλο ανόδου.

Η αγορά βλέπει πλέον “το ποτήρι μισογεμάτο”, αποστρέφοντας το βλέμμα από εξελίξεις και γεγονότα που “γκριζάρουν” τη συνολική εικόνα, προκαλώντας εύλογη επιφυλακτικότητα για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Στο περιθώριο μπαίνει και το θέμα της πανδημίας με τις πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις του. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τράπεζες και σε επιχειρηματικούς κλάδους όπου σημειώνονται έντονες διεργασίες με κυοφορούμενα deals.  Στην κορυφή της ατζέντας τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου των τραπεζών και των μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων, που εκτιμάται ότι θα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα

Με κέρδη 22%(!) την προηγούμενη εβδομάδα και +2,7% σήμερα, οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στο ΧΑ. Το ζήτημα τώρα είναι πόσο θα επηρεάσουν την αγορά οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών, που θα επιταχυνθούν με τις πρώτες ενδείξεις “κόπωσης”, μεταστροφής, ή επερχόμενης διόρθωσης.

Μετοχές και δείκτες

Την πρώτη ώρα της σημερινής συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, καταγράφοντας μεγάλα κέρδη. Στη συνέχεια διολίσθησαν με αργούς ρυθμούς.  Μεγάλο μέρος των κερδών τους διατήρησαν οι τραπεζικές μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +1,35% στις 708,88 μονάδες, σημείωσε χαμηλό στις 697,44  (-0,29%) και έκλεισε με οριακά κέρδη 0,14% στις 700,43 μονάδες,
Ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε με ανεπαίσθητη μεταβολή +0,05% στις 1.657,42 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από +4,79% μέχρι +1,60% και τερμάτισε με άνοδο 2,69%.
Συνεχίσθηκε το ράλι της Τρ. Πειραιώς (+3,9%), που ενισχύθηκε με κεφάλαια 2 δισ. μέσω Cocos και αποκομίζει κέρδη περίπου 50%(!) σε εβδομαδιαία βάση. Ακολούθησαν Alpha και Εθνική +2,7%, Eurobank +2,5%, Attica Bank +2,2%, Τρ. Ελλάδος +0,4%.

Στο εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Lamda +2,1%, Σαράντης +1,1%, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,8%,  ΕΛΠΕ και ΑΔΜΗΕ +0,4%.
Στον αντίποδα Aegean -7,4%, ΟΠΑΠ και Jumbo -2,3%,  Βιοχάλκο -2,1%, Φουρλής, Τιτάν και Ελλάκτωρ -1,3%.

Στα mid caps Πλαστικά Θράκης +6%, Πλαίσιο +3,3%, Ιασώ +1,6%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ικτίνος -8%, Cenergy, Ιντρακάτ και Autohellas -3,6%,  Intracom -2%.

 

Διαβάστε επίσης