Αγορές

Ανοδικά με τράπεζες το ΧΑ -Στήριξη οι 700 μονάδες


Το παρατεταμένο μινι ράλι συνεχίζεται στο χρηματιστήριο, συνοδεία ευνοϊκών εκθέσεων απο ξένους οίκους, δηλώσεων και εκτιμήσεων που ανεβάζουν τον πήχυ των προσδοκιών, διαμορφώνοντας κλίμα αισιοδοξίας.

Η αγορά βλέπει πλέον “το ποτήρι μισογεμάτο”, αποστρέφοντας το βλέμμα από εξελίξεις και γεγονότα που “γκριζάρουν” τη συνολική εικόνα, προκαλώντας εύλογη επιφυλακτικότητα για την περαιτερω πορεία της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Στο περιθώριο μπαίνει και το θέμα της πανδημίας με τις πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις του. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τράπεζες και σε επιχειρηματικούς κλάδους όπου σημειώνονται έντονες διεργασίες με κυοφορούμενα deals.  Στην κορυφή της ατζέντας τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου των τραπεζών και των μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων, που εκτιμάται ότι θα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα

Με κέρδη 22%(!) την προηγούμενη εβδομάδα και +4% σήμερα, οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στο ΧΑ, οδηγώντας τον ΓΔ πάνω από τις 700 μονάδες, που γίνονται πλέον περιοχή στήριξης και αφετηρία νέου ανοδικού κύκλου.

Το ζήτημα τώρα είναι πόσο θα επηρεάσουν την αγορά οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών, που θα επιταχυνθούν με τις πρώτες ενδείξεις “κόπωσης”, μεταστροφής, ή επερχόμενης διόρθωσης.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, καταγράφοντας μεγάλα κέρδη. Μετά την πρώτη ώρα συναλλαγών κινούνται με διακυμάνσεις, παραμένοντας κοντά στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +1,35% στις 708,88 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 705,8 με κέρδη 0,90%.
Κατά 0,95% ενισχύεται ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 1.672,3 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +4,79%, και τώρα η άνοδος έχει περιοριστεί σε 3,30%. Συνεχίζεται το ράλι της Τρ. Πειραιώς (+6,5%), που ενισχύθηκε με κεφάλαια 2 δισ. μέσω Cocos και αποκομίζει κέρδη περίπου 50%(!) σε εβδομαδιαία βάση. Ακολουθούν Alpha και Attica Bank +3,7%, Εθνική +3%, Eurobank +2,6%, Τρ. Ελλάδος +0,4%.

Στο εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται Motor Oil +3,8%, Lamda +2,1%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,7%, ΟΛΠ+1,4%, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης +1,1%.
Στον αντίποδα Aegean -8,8%, Βιοχάλκο -2,2%, Φουρλής -1,8%, Τιτάν -0,9%.

Διαβάστε επίσης