Αγορές

Πρόβα διόρθωσης στο χρηματιστήριο


Στο μεταίχμιο σταθεροποίησης και διόρθωσης παραμένει η χρηματιστηριακή αγορά, δοκιμάζοντας τις νέες στηρίξεις που διαμορφώθηκαν με τα δύο πρόσφατα μίνι ράλι. Ευμετάβλητες ισορροπίες στο ταμπλό, επιφυλακτικοί οι διαχειριστές κεφαλαίων, επιβραδύνεται η εισροή κεφαλαίων – όπως δείχνει η μείωση του ημερήσιου τζίρου.

Η μεταβλητότητα αναμένεται ότι θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες, ενόψει του τριπλού κλεισίματος των Παραγώγων τη μεθεπόμενη Παρασκευή. Στις τραπεζικές μετοχές και σε ορισμένα εμποροβιομηχανικά blue chips υπάρχουν μεγάλες ανοιχτές θέσεις, που πρέπει να κλείσουν ή να μετακυληθούν. Καθοριστική λοιπόν για τη διαμόρφωση τάσης θα είναι η στάση των επιθετικών χαρτοφυλακίων με τις ανοιχτές θέσεις.

Αρνητική η επίδραση από τις ευρωπαϊκές αγορές, όπου επικρατούν ανησυχίες  λόγω της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης Ιταλίας-ΕΕ και του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Αντίθετα, θετικά είναι τα μηνύματα από την αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις κινούνται κοινά  στα ιστορικά χαμηλά. Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε σήμερα η απόδοση του 5ετούς, υποχωρώντας μέχρι το 1,647%.

 Μετοχές και δείκτες

Στο χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά -0,86% στις 838,71 μονάδες, κάλυψε εν συνεχεία τις απώλειες φθάνοντας στο +0,20% και τερμάτισε με -0,26%, στις 843,73 μονάδες.
Ο FTASE25 έχασε 0,36%, τερματίζοντας στις  2.152,24 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στο -1,98%, κάλυψε στις συνέχεια τις απώλειες και ξαναγύρισε σε καθοδική τροχιά. Ανακάμπτοντας την τελευταία ώρα των συναλλαγών, τερμάτισε σχεδόν αμετάβλητος (+0,01%).
Από τις μετοχές του κλάδου με θετικό πρόσημο έκλεισαν η Eurobank (+2%) και η
Attica Bank (+0,5%). Στο κόκκινο Alpha -1,5%, Εθνική -0,4%, Πειραιώς -0,2%. 

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνο 4 μετοχές σημείωσαν κέρδη: Βιοχάλκο +4,9%, Cenergy +0,7%, Coca-Cola +0,6%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,2%.

Στον αντίποδα Motor Oil, Jumbo και ΕΧΑΕ -1,7%, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ -1,5%,  Τιτάν -1,3%, Μυτιληναίος  και ΟΤΕ -1%.
Στα mid caps  Αβαξ +7,7%, Ολυμπιακή Τεχνική +7%, Νηρέας +6%.
 

Διαβάστε επίσης