Χρηστικά

Πρωτοφανές μπαράζ πλειστηριασμών ακινήτων από την Εφορία!


Στο σφυρί 51 ακίνητα οφειλετών που δεν εντάχθηκαν στις 120 ή στις 12 δόσεις βγάζει η ΑΑΔΕ

Πρωτοφανές κύμα πλειστηριασμών ακινήτων που ανήκουν σε οφειλέτες του δημοσίου, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές, εξαπέλυσε η ΑΑΔΕ.

Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από τη λήξη της προθεσμίας ένταξης στις 120 δόσεις και η ΑΑΔΕ αγρίεψε επιταχύνοντας τις διαδικασίες λήψης αναγκαστικών μέτρων εναντίον των οφειλετών που δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση.

Επίσης, οι πλειστηριασμοί αφορούν και οφειλέτες οι οποίοι έχουν τρέχουσες οφειλές, τις οποίες δεν εξοφλούν μέσω των πάγιων ρυθμίσεων των 12 ή των 24 δόσεων.

Αξιοσημείωτο είναι πως, εκτός της ρύθμισης των 120 δόσεων, έμειναν χρέη ύψους άνω των 97,3 δισ. ευρώ, επί συνόλου 104,4 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να εξαναγκάσει τους οφειλέτες να αποπληρώσουν τα χρέη τους, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προγραμμάτισε 51 πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίοι θα είναι όλοι ηλεκτρονικοί και θα διενεργηθούν σε ημερομηνίες, που ξεκινούν από την προσεχή Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου 2020.

Στη λίστα των εκποίηση ακινήτων περιλαμβάνονται διαμερίσματα, κατοικίες, οικόπεδα, καταστήματα, βιομηχανικοί χώροι και αγροτεμάχια, τα οποία κινδυνεύουν να αλλάξουν ιδιοκτήτη.

Τα συγκεκριμένα ακίνητα είτε ανήκουν σε ιδιώτες είτε σε εταιρείες, που έχουν οφειλές προς το δημόσιο πολλών χιλιάδων ευρώ. 

Οι μέχρι τώρα κάτοχοι των συγκεκριμένων ακινήτων μπορούν να τους αποτρέψουν, μόνο εάν εξοφλήσουν ή ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία, ακόμα και λίγο πριν τον πλειστηριασμό.

Ειδικότερα, η νομοθεσία προβλέπει ότι με την υπαγωγή των οφειλών σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής και για όσο χρονικό διάστημα τηρούνται οι όροι αυτών, αναστέλλεται κατά περίπτωση η λήψη των αναγκαστικών μέτρων ή η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού) και λοιπών μέτρων επί κινητών και ακινήτων, εφόσον η εκτέλεση αφορά ρυθμισμένα χρέη.

Η αναστολή ωστόσο, δεν καλύπτει τις κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες κατάσχεσης, τα ποσά όμως που αποδίδονται από αυτές θα πιστώνονται σε δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον καταβάλλονται εντός της προθεσμίας αυτών και δεν πιστώνονται σε άλλες ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές.

Οι πιέσεις στους οφειλέτες εντάθηκαν μετά τη λήξη τη προθεσμίας για την υπαγωγής τις 120 δόσεις, που ήταν η τελευταία ευκαιρία, ενώ πλέον το κυνήγι των χρεοφειλετών, γίνεται πιο οργανωμένα, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών Αττικής.

Οι πιέσεις ασκούνται μέσω απειλητικών e-mails που κοντολογίς αναγράφουν, «ή πληρώνετε ή λαμβάνουμε μέτρα» και κλιμακώνονται με τα τηλεφωνήματα, στα οποία ρωτούν πιεστικά τον οφειλέτη «γιατί δεν πληρώσατε το χρέος σας; τι θα κάνετε με την οφειλή σας; πώς θα το αποπληρώσετε, πότε θα πληρώσετε έστω ένα μέρος» και συνεχίζουν: «ξέρετε ότι η Εφορία μπορεί να λάβει αναγκαστικά μέτρα εναντίον σας και να σας κατάσχει τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλα περιουσιακά στοιχεία;»

Οι έλεγχοι στο σύστημα πληρωμών γίνονται καθημερινά από το αρμόδιο τμήμα της ΑΑΔΕ και τα ενημερωτικά σημειώματα αποστέλλονται άμεσα.

Η λίστα των 51 ακινήτων που βγάζει στο σφυρί η ΑΑΔΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα