Χρηστικά

Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για αδήλωτα εισοδήματα από Airbnb!


Μπαράζ διασταυρώσεων ξεκινά η ΑΑΔΕ στις αρχές Οκτωβρίου, για να βρει όσους δεν δήλωσαν στην εφορία τα ενοίκια των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Μπαράζ διασταυρώσεων των εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου η Εφορία και μέχρι το τέλος του έτους θα αρχίσει να κοινοποιεί σημειώματα με πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και 20.000 ευρώ, συν τους φόρους πουυ αναλογούν επί των αδήλωτων εισπράξεων.

Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου η ΑΑΔΕ θα λάβει από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb,  Booking, HomeAway, Agoda, Tripadvisor κλπ. οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, τα στοιχεία για τα εισοδήματα που απέκτησαν από ενοικιάσεις ακινήτων στην Ελλάδα, για τα έτη 2018 και 2019.

Πρόκειται για δύο έτη, στα οποία γνώρισαν τεράστια ανάπτυξη οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι εισπράξεις, πλην όμως δεν δηλώθηκαν το σύνολό τους, στην Εφορία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση τη νομοθεσία, οι εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, υποχρεούνται να παρέχουν στην ΑΑΔΕ πληροφοριακά στοιχεία για τις μισθώσεις και μάλιστα εάν αρνούνται ή δεν τα παραχωρήσουν έγκαιρα, τους επιβάλλονται πρόστιμα από 5.000 έως και 100.000 ευρώ!

Τα στοιχεία που θα λάβει η ΑΑΔΕ, θα αφορούν στο εισόδημα που απέκτησε κάθε φορολογούμενος στην Ελλάδα, από την ενοικίαση κατοικίας στο πλαίσιο της «οικονομίας διαμοιρασμού».

Οι πίνακες που θα αποστείλουν οι πλατφόρμες ενοικίασης, θα διασταυρωθούν με τα αναγραφόμενα στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων που αναφέρονται στις λίστες των πλατφορμών, ώστε να διαπιστωθεί εάν τα συγκεκριμένα εισοδήματα δηλώθηκαν ή κρύφτηκαν από την Εφορία.

Οι φορολογούμενοι που έχουν δηλώσει κανονικά ότι εισέπραξαν, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Για τους υπόλοιπους όμως, αναμένονται βαριά πρόστιμα και προσαυξήσεις, τα οποία μπορούν να περιορίσουν εάν σπεύσουν και υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν κατ΄ αρχήν την επιβολή αυτοτελούς προστίμου το οποίο ξεκινά από 5.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και 20.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα αφορούν τις ακόλουθες παραβάσεις:

  • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Το πρόστιμο που προβλέπεται για κάθε παράβαση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται (10.000 ευρώ) για τη δεύτερη παράβαση.
Για κάθε επόμενη παράβαση, από την τρίτη και μετά, εντός του ίδιου έτους, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ (5.000Χ4).

Οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή «τα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης δύνανται να εντοπίζουν τους «Διαχειριστές» που δεν έχουν τηρήσει τις προϋποθέσεις του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 όπως ισχύει, μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από ίδιες ή τρίτες πηγές, με κάθε πρόσφορο μέσο, ή και με μικτά συνεργεία ελέγχου που μπορεί να αποτελούνται από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

Από τη διαπίστωση της παράβασης ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός (15) δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το δεκαπενθήμερο του προηγούμενου εδαφίου που προβλέπεται ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το σύμφωνα με το παρόν άρθρο πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

Τι αλλάζει από τον Φεβρουάριο

Από το 2021 τα συγκεκριμένα στοιχεία, που θα αφορούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις των ακινήτων μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού, θα αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ, κάθε Φεβρουάριο και θα πραγματοποιούνται αυτόματες διασταυρώσεις, με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των υπόχρεων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα