Αγορές

Προσπαθεί να κρατήσει τα κεκτημένα το χρηματιστήριο


 

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών βρίσκεται το χρηματιστήριο, μετά την ισχυρή ανοδική κίνηση των δύο τελευταίων ημερών, που έφερε τον ΓΔ πάνω από τα όρια της ζώνης συσσώρευσης, δημιουργώντας προσδοκίες για συνέχιση της ανάκαμψης.
 Με υποτονικές συναλλαγές και χαμηλό τζίρο οι δείκτες κινούνται με διακυμάνσεις, χωρίς να έχουν αποκτήσει κατεύθυνση. Το πρώτο ημίωρο κινήθηκαν πτωτικά. Στη συνέχεια, με κινητήριο μοχλό τις τραπεζικές μετοχές εκδηλώθηκε ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση, που κάλυψε τις αρχικές απώλειες.
Τώρα οι δείκτες διολισθαίνουν πάλι, εχοντας πάρει καθοδική κατεύθυνση. Η μεταβλητότητα διατηρείται και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα  μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, στις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και στις συζητήσεις με τους Θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας – καθώς οποιαδήποτε απόφαση επ' αυτού θα επηρεάσει τις τράπεζες.
 Ρευστό σκηνικό και στις διεθνείς αγορές. Μεικτά πρόσημα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (DAX +0,3%), ενισχύονται τα ομόλογα των “σκληροπυρηνικών” χωρών της Ευρωζώνης, ισχυρές πιέσεις ασκούνται στα ιταλικά,  εντυπωσιακή ανάκαμψη σημειώνουν οι τιμές του αργού πετρελαίου (Crude WTI +15% στα 14,2 δολάρια).

Στο ΧΑ  ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί από τις 628,58 μονάδες (-1%), μέχρι τις 836,32 (+0,21%). Αυτή την ώρα βρίσκεται στις 631,1, με απώλειες 0,60%.
 
Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,85%, υποχωρώντας στις 1.528,5 μονάδες. Στο κόκκινο (-0,60%)  ο FT40M των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1% στις 353,6 μονάδες, έχοντας σημειώσει υψηλό ημέρας +2,43% και χαμηλό -1,47%. Με θετικό πρ/οσημο Eurobank +2,3%, Alpha και Πειραιώς +1%. Με απώλειες 0,6% Εθνική και Attica.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν: Φουρλής +2,3% Aegean +1,6%,  Βιοχάλκο +0,6%, Τιτάν +0,2%.
 Στον αντίποδα ΑΔΜΗΕ -2,6%, Lamda  και Ελλάκτωρ -2%,  Σαράντης και Jumbo -1,6%,  Coca-Cola -1,4%, ΔΕΗ -1,2%, Μυτιληναίος -0,9%.

 

Διαβάστε επίσης