Αγορές

Comeback τραπεζών στο ΧΑ, ανοδικά τα χρηματιτήρια


Ισχυρές ανοδικές τάσεις διαμορφώνονται σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στο ΧΑ οι τραπεζικές μετοχές ξαναπαίρνουν τη σκυτάλη και οδηγούν την αγορά σε ανάκαμψη.

Θετικός καταλύτης οι προσδοκίες που καλλιεργούνται για νέα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής οικονομίας, με κινήσεις και πρωτοβουλίες της ΕΚΤ και της Fed, τις οποίες θα ακολουθήσουν κι άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο.

Ενισχύονται τα ομόλογα της Ευρωζώνης και οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων υποχωρούν κατά 2-4 μονάδες βάσης.
Σημαντικά κέρδη καταγράφουν όλοι οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη κερδίζει 2%, ο γαλλικός CAC κινείται στο +1,8%, στο Λονδίνο ο FTSE 100  ενισχύεται κατά 1,6%, ενώ ο ιταλικός MIB σημειώνει άνοδο 2,3%

Ομως οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν στο προσκήνιο και αποτυπώνονται στην πορεία των τιμών αργού πετρελαίου. Νέα δραματική πτώση σημειώνει σήμερα η τιμή του αμερικανικού Crude WTI, που υποχωρεί ακτά 13,7% στα 14,62 δολάρια το βαρέλι.  Στα 23,75 δολάρια πέφτει η τιμή του Brent,  υποχωρώντας κατά 4,2%.

Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Στο ελληνικό χρηματιστήριο θετικό κλίμα δημιουργούν τα μέτρα που ανακοινώνονται για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, καθώς και οι συνεχείς κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι θα ακολουθήσουν πακέτα στήριξης για επιμέρους κλάδους.
 Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μεγάλα κέρδη και αυτή την ώρα οι βασικοί δείκτες κινούνται κοντά στα υψηλά ημέρας..
 Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 622 μονάδες,  σημειώνοντας άνοδο 2,55%. Κατά 3% ενισχύεται ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.499 μονάδες αυτή την ώρα.
 Ο τραπεζικός πήγε νωρίτερα μέχρι +7,50% και τώρα βρίσκεται στο +6%, στις 333 μονάδες.
 Στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης προηγούνται τα τραπεζικά χαρτιά: Alpha και Eurobank +6,3%,  Εθνική +5,8%, Πειραιώς +6,1%.
 Ακολουθούν Coca-Cola +4,7%, Aegean και Lamda +3,8%, Βιοχάλκο +3,6% Φουρλής +3,3%, Μυτιληναίος +3%, ΟΤΕ +2,7%, ΕΛΠΕ και Motor Oil +2,5%.
Στο κόκκινο βρίσκονται οριακά μόνον ο ΟΠΑΠ και η ΕΥΔΑΠ (-0,3%).

Στα mid caps  ξεχωρίζουν τα Πλαστικά Θράκης (+12,5%) που επεκτείνουν τις βιομηχανικές τους δραστηριότητες  στην παραγωγή ιατρικών μασκών. Ακολουθούν MIG +6,3%, Ολυμπιακή Τεχνική και Attica Bank +5%,  Quest και Intracom +4,5%

Διαβάστε επίσης