Διεθνή

Προκαλεί τις ΗΠΑ ο Ερντογάν για τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε την πρώτη μάχη, αυτή τη επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400, μόνο την αποπομπή από το πρόγραμμα των F-35 που σε σχέση με τις κυρώσεις που έχουν ψηφιστεί από την αμερικανική γερουσία βάσει του νόμου CAATSA είναι "σταγόνα στον Ωκεανό". 

Ο Τούρκος πρόεδρος πόνταρε στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, και του βγήκε, καθώς ο Τραμπ παρουσιάζεται απρόθυμος να επιβάλλει τώρα περισσότερες κυρώσεις, προφανώς γατί δεν θέλει να "χάσει" τώρα την Τουρκία, ενώ και από το ΝΑΤΟ δεν υπάρχει καμία αντίδραση, ούτε από τις άλλες χώρες που έχουν F-35 και αντιμετωπίζουν τις ίδιες "απειλές" διαρροής "μυστικών" του αεροσκάφους όπως οι ΗΠΑ.

Η Άγκυρα βλέποντας αυτή τη χλιαρή αντίδραση συνεχίζει να αναβαθμίζει το ρόλο της και να πιέζει για το πρώτιστο θέμα που την "καίει" το Κουρδικό. Έτσι όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις τους οι Τούρκοι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας στο συριακό έδαφος και περιορίσουν ακόμη περισσότερο το κουρδικό στοιχείο από τα τουρκοσυριακά σύνορα. 

Στο πλαίσιο αυτό πιέζουν τις ΗΠΑ να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών για να πετύχουν κάτι αντίστοιχο με αυτό που κατάφεραν στο καντόνι του Αφριν. Για το σκοπό τους αυτό έχουν ήδη προωθήσει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα και περιμένουν από τις ΗΠΑ, αλλά και τη Ρωσία να πάρουν το "πράσινο φως" για επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία.

Διαβάστε επίσης