Χρηστικά

Μαζικοί προεκλογικοί φορολογικοί έλεγχοι με πρόστιμα και λουκέτα!


Η Εφορία αιφνιδίασε τους επαγγελματίες του τουρισμού που περίμεναν χαλάρωση λόγω εκλογών - Πότε μπαίνουν λουκέτα από 2 μέχρι 30 μέρες

Εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους σε όλα τα τουριστικά θέρετρα της χώρας πραγματοποιούν συνεργεία της Εφορίας, εφαρμόζοντας αυστηρά τη νομοθεσία, μοιράζοντας πρόστιμα αλλά και λουκέτα, παρά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε.

Για πρώτη φορά από καταβολής του Ελληνικού Κράτους η Εφορία δουλεύει κανονικά και πραγματοποιεί φορολογικούς ελέγχους ακόμα και λίγες μέρες προ των εθνικών εκλογών, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή χαλάρωση.

Επιπλέον εφαρμόζει κατά γράμμα τη νομοθεσία και επιβάλει και την ποινή του λουκέτου σε επιχειρήσεις οι οποίες συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν καθ’ υποτροπή. Όλα αυτά που αποτελούν συνήθη πρακτική για τα ανεπτυγμένα κράτη, στην Ελλάδα αποτελούν… είδηση.

Η αίσθηση αυτή που υπήρχε πάντα σε προεκλογικές περιόδους, καθησύχασε τους επαγγελματίες, ειδικά του τουριστικού τομέα, με αποτέλεσμα να χαλαρώσουν περισσότερο από ότι συνήθως και να μην κόβουν αποδείξεις.
Ωστόσο η Εφορία τους αιφνιδίασε με μαζικούς ελέγχους, κατά τους οποίους διαπιστώνει χιλιάδες παραβάσεις.

Ήδη έχουν επιβληθεί δεκάδες λουκέτα, σε επώνυμα καταστήματα της Μυκόνου, της Ρόδου, των Σποράδων, του Ιονίου, αλλά και της Αθήνας, ενώ σε χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν επιβληθεί πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών.

Στο στόχαστρο βρίσκονται όλα τα καταστήματα με έδρα τις τουριστικές περιοχές, τα οποία έχουν τεράστιο τζίρο λόγω του ενισχυμένου τουριστικού ρεύματος.

Κυρίως ελέγχονται όλο των 24ωρο ταβέρνες, μπαράκια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, δραστηριότητες στις παραλίες (καφέ, ενοικίαση σκαφών και γενικά παροχή υπηρεσιών θαλάσσιου τουρισμού), όπως και τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, τουριστικών ειδών, τα οποία επίσης έχουν αυξημένη κίνηση, αυτή την περίοδο.

Πότε μπαίνει «λουκέτο» λόγω φοροδιαφυγής

Για να φτάσουν στο σημείο οι φοροελεγκτές να επιβάλουν την ποινή του «λουκέτου» σε ένα κατάστημα, θα πρέπει να έχει υποπέσει σε σωρεία φορολογικών παραβάσεων.

Ειδικότερα το «ποινολόγιο» που οδηγεί στο λουκέτο προβλέπει την ακόλουθη διαδικασία και κλιμάκωση:

  1. Εφόσον, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα (10) προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ, αναστέλλεται άμεσα για σαράντα οκτώ (48) ώρες, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.
  2. Εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, αναστέλλεται αμελλητί για ενενήντα έξι (96) ώρες.
  3. Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων του προηγούμενου εδαφίου εντός δύο (2) φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, αναστέλλεται αμελλητί για δέκα (10) ημέρες.
  4. Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτών αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης, την οποία αφορά ο έλεγχος, μέχρι και 1 μήνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ. Για την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής πρέπει να εκδίδεται από τους ελεγκτές σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και με κλήση του ελεγχόμενου επιχειρηματία για ακρόαση εντός 5 ημερών.
  5. Πέραν των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής από τον υπόχρεο, επιβάλλεται, κάθε φορά, με πράξη των οργάνων της ΑΑΔΕ επιπλέον αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου για 10 μέρες.

Ποιες επιχειρήσεις δεν κλείνουν

Ωστόσο, υπάρχουν και επιχειρήσεις, στις οποίες λόγω της φύσης της δραστηριότητας, δεν μπορεί να επιβληθεί το «λουκέτο». Μεταξύ αυτών είναι τα ξενοδοχεία, τα κάμπινγκ, οι επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, σκαφών και αεροσκαφών, οι οίκοι ευγηρίας, οι γιατροί, οι φυσιοθεραπευτές, οι κλινικές ή θεραπευτήρια, εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι δικηγόροι και οι λογιστές. Παράδειγμα, δεν μπορεί να κλείσει ένα ξενοδοχείο και να πεταχτούν στο δρόμο οι πελάτες ή πολύ περισσότερο, να μπει λουκέτο, σε έναν οίκο ευγηρίας.
Στις κατηγορίες αυτές, αντί της αναστολής λειτουργίας επιβάλλεται, κατά περίπτωση, ειδικό χρηματικό πρόστιμο ως εξής:

  • Εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα (10) προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ, επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 έως 2.500 ευρώ.
  • Εφόσον διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, επιβάλλεται πρόστιμο από 2.501 έως 5.000 ευρώ.
  • Εφόσον, σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων του προηγούμενου εδαφίου εντός δύο (2) φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα