Τράπεζες

Πράσινο φως για "αποκρατικοποίηση" Εθνικής και Τρ. Πειραιώς


Εγκρίθηκε το σχέδιο Στρατηγικής για την έξοδο του ΤΧΣ από τις τράπεζες

Ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης των μεριδίων συμμετοχής που κατέχει το Δημόσιο - μέσω ΤΧΣ- στις τράπεζες και να "αποκρατικοποιηθούν" η Εθνική και η Πειραιώς, όπου το Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Μετά από πολύμηνες συζητήσεις, ενστάσεις, αντιρρήσεις και προτάσεις διορθώσεων, η κυβέρνηση - δια του υπουργείου Οικονομικών - ενέκρινε  το σχέδιο "Στρατηγικής Αποεπένδυσης" που εκπόνησε η Rothschild για λογαριασμό του ΤΧΣ.

Το σχέδιο ορίζει επακριβώς τη διαδικασία πώλησης των μεριδίων του Δημοσίου, περιγράφοντας αναλυτικά τα βήματα που θα ακολουθήσουν. Κατευθυντήριος άξονας είναι ο νόμος (4941/2022) για το ΤΧΣ, που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Προβλέπει ότι η πώληση των πακέτων μετοχών θα γίνει με ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία, χωρίς να καθορίζει τη διαδικασία.

Το θέμα αφορά πλέον το ιδιοκτησιακό μέλλον της Εθνικής και της Τρ. Πειραιώς, όπου η πώληση των ποσοστών κρατικής συμμετοχής θα αλλάξει πλήρως τις μετοχικές ισορροπίες και οι δύο τράπεζες να περιέλθουν σε νέους μεγαλομετόχους-"ιδιοκτήτες". Επισημαίνεται ότι το ΤΧΣ κατέχει το 40,39% των μετοχών της Εθνικής και 27% στην Τράπεζα Πειραιώς,

Ανατροπή συσχετισμών μπορεί να γίνει και στην Alpha Bank, αν το 9% που κατέχει. τώρα το ΤΧΣ περιέλθει σε έναν επενδυτή και δεν διασπαρεί. Ο αγοραστής του πακέτου αυτού μπορεί να καταστεί ένας από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους και να έχει σημαίνοντα ρόλο στην τράπεζα.

Επιπτώσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν στην Eurobank,όπου το ΤΧΣ έχει μόνον 1,4% και η πώληση αυτού του πακέτου δεν θα διαταράξει τις ισορροπίες..

Συζητήσεις και διαπραγματεύσεις

Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ανοίγει πλέον ένας νέος κύκλος διεργασιών στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, με συμμετοχή διεθνών επενδυτικών και χρηματοπιστωτικών ομίλων, που θα επιδιώξουν να αποκτήσουν ισχυρά ερείσματα και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης και αυξανόμενης κερδοφορίας.

Τα επιτελεία των τριών τραπεζών που θα επηρεαστούν περισσότερο από τις κινήσεις του ΤΧΣ (Εθνικής, Πειραιώς, Alpha) τίθενται πλέον σε επιφυλακή και θα αναζητήσουν διεθνείς συμμάχους για να επιτύχουν βέλτιστες λύσες για τις τράπεζες τους.

Το εμπόδιο των εκλογών

Μετά την έγκριση  του σχεδίου Στρατηγικής Αποεπένδυσης από το Υπουργείο Οικονομικών, μπορεί θεωρητικά να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για τη διάθεση  του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ σε Εθνική και Πειραιώς. Θεωρείται όμως μάλλον απίθανο να προχωρήσει εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Μέχρι τις εκλογές οι τράπεζες και οι σύμβουλοι-ξένοι οίκοι θα πραγματοποιήσουν πολλές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές. Παράλληλα το ΤΧΣ θα εξετάζει προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις στο πλαίσιο της Στρατηγικής που έχει εγκριθεί.

Αποτελέσματα και τελικές συμφωνίες δεν αναμένονται πριν από τις εκλογές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα