Οικονομία

Powell: Οι εξωτερικοί κίνδυνοι για ΗΠΑ υποχωρούν - «Υγιής» οικονομική ανάπτυξη το 2019


Οι εξωτερικοί κίνδυνοι για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών «έχουν υποχωρήσει» το τελευταίο χρονικό διάστημα, εκτιμά ο επικεφαλής της Federal Reserve κ. Jerome Powell, επιβεβαιώνοντας την «υπομονετική» στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στη νομισματική πολιτική. 

«Δεν αναμένει η νομισματική πολιτική να κινηθεί προς κάποια κατεύθυνση (σσ: αύξηση ή μείωση των επιτοκίων)», είπε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της FOMC, ο κ.Powell σημείωσε πως τα οικονομικά στοιχεία σε Κίνα και Ευρώπη «έχουν κάπως βελτιωθεί», ενώ για την αμερικανική οικονομία υπογράμμισε πως βασίζεται σε «στέρεα θεμελιώδη μεγέθη».

Τούτου λεχθέντος, αναμένει «υγιή» οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2019, μετά τις καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο. 

Σε ό,τι αφορά στην αγορά εργασίας, την χαρακτήρισε «ισχυρή», ωστόσο εξέφρασε τις ανησυχίες του για την υποχώρηση του πληθωρισμού. 

Μάλιστα, ο επικεφαλής της Fed δεν παρέλειψε να εξαπολύσει πυρά προς την Ουάσιγκτον, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου πως η Τράπεζα δεν έχει σχέση με την πολιτική και «δεν συμμερίζεται τα σχόλια του Donald Trump».

Διαβάστε επίσης