Χρηστικά

Πότε κοστίζει ακριβά το φορολογικό «διαζύγιο»


Τι πρέπει να προσέξουν οι σύζυγοι, που σκέφτονται να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις

Κινδύνους υπερφορολόγησης υποκρύπτει η υποβολή χωριστών φορολογικών δηλώσεων από τα ζευγάρια, ενώ οφέλη υπάρχουν μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Όπως προκύπτει και από τον οδηγό της ΑΑΔΕ, οι κίνδυνοι που απειλούν όσους επιλέγουν το φορολογικό «διαζύγιο», αφορούν στην επίπτωση των τεκμηρίων, στο αφορολόγητο με τις e-δαπάνες και το φορολογικό βάρος των παιδιών.

Πάντως, οι χωριστές φορολογικές δηλώσεις, δεν επηρεάζουν τη λήψη τυχόν οικογενειακών επιδομάτων που λαμβάνει το ζευγάρι.

Αναλυτικότερα, η δυνατότητα υποβολής χωριστών φορολογικών δηλώσεων, παρέχεται και φέτος, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022 και σύμφωνα με τον Οδηγό της ΑΑΔΕ που δημοσιεύει το Σin, όσοι επιθυμούν τον φορολογικό χωρισμό, θα πρέπει να το δηλώσουν στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ μέχρι την 28η  Φεβρουαρίου 2023, με την υποσημείωση ότι η δήλωση αυτή δεν ανακαλείται.

Επίσης, όσα ζευγάρια δήλωσαν πέρυσι ότι θέλουν να φορολογηθούν χωριστά, θα πρέπει να το δηλώσουν ξανά και φέτος, όπως και κάθε επόμενο έτος.

Εκείνοι, δε, που πρόκειται να παντρευτούν Φεβρουάριο ή Μάρτιο, μπορούν να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2022, αρκεί να το δηλώσουν στην εφαρμογή η οποία θα είναι ανοιχτή και μετά τις 28/2/2023 μόνο για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Οι παγίδες

Ας δούμε όμως τις παγίδες που υπάρχουν για τα ζευγάρια που θα επιλέξουν να υποβάλουν φέτος χωριστές φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες προκύπτουν από την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας.

Τεκμήρια: Στις χωριστές δηλώσεις φόρου εισοδήματος συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά.
Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.
Δηλαδή ο Β σύζυγος, που δεν καλύπτει τις τεκμαρτές δαπάνες, δεν μπορεί να επικαλεστεί τα εισοδήματα των προηγουμένων οικονομικών ετών που είχαν ως «φορολογικό ζευγάρι».
Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει ο/η σύζυγος να καλύπτει μόνος του τα τεκμήρια διαφορετικά θα φορολογηθεί για υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα και θα πληρώσει επιπλέον φόρο.

Αποδείξεις οικογενειακών δαπανών: Στα ζευγάρια που υποβάλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις, οι αποδείξεις των e-αγορών μετρούν συνολικά και αν κάποιος σύζυγος έχει περίσσευμα, το ποσό μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο εφόσον έχει έλλειμμα και αποφεύγεται έτσι η επιβολή του προστίμου ύψους 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που λείπουν.
Όμως, όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ, στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις ΔΕΝ υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο.

Τέκνα: Αναφορικά με τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα, δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους.
Στην περίπτωση όμως, που το ανήλικο τέκνο έχει εισόδημα, αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα