Αγορές

Ποταμοί χρήματος στα ομόλογα- Η Γερμανία βγάζει 30ετές με μηδέν επιτόκιο!Οι πληθαίνουσες ενδείξεις για επερχόμενη ύφεση και οι φόβοι αποσταθεροποίησης των χρηματιστηριακών αγορών προκαλούν μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων, που αναζητούν πλέον ασφάλεια και όχι αποδόσεις.
Ποταμοί χρήματος ρέουν προς τα ευρωπαϊκά ομόλογα, που  «τρέχουν» τώρα σε ρυθμούς μίνι ράλι: Οι τιμές τους ανεβαίνουν, οι αποδόσεις τους αντιστοίχως  υποχωρούν προς τα ιστορικά χαμηλά.

Για να έχουν «ήσυχο το κεφάλι τους»,  οι κάτοχοι λιμνάζοντος χρήματος είναι διατεθειμένοι να… πληρώσουν τόκο – αντί να πάρουν – προκειμένου να τα τοποθετήσουν σε ευρωπαϊκά κρατικά χρεόγραφα. Τα ομόλογα των  περισσότερων χωρών της ευρωζώνης έχουν πλέον αρνητικές ή σχεδόν μηδενικές αποδόσεις. Οποιοι τα αγοράζουν τώρα και τα διακρατήσουν μέχρι λήξη τους, θα εισπράξουν λιγότερα απ’ όσα έδωσαν!

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στις αγορές δίνουν τη δυνατότητα στις δημοσιονομικά ισχυρές χώρες της ευρωζώνης να δανείζονται… δωρεάν από τις αγορές (δηλαδή από τους επενδυτές), χωρίς να πληρώνουν τόκο.

Η Γερμανία θα αντλήσει μεθαύριο από τις αγορές 2 δισ. ευρώ, εκδίδοντας 30ετές ομόλογο που δεν θα δίνει τόκο ! Οποιοι το αγοράσουν,  θα μπορούν να κερδίσουν μόνο υπεραξία, αν η τιμή του ανεβεί (η απόδοσή του γίνει αρνητική).
 Αρνητική (-0,17%) είναι ήδη η απόδοση του κυκλοφορούντος 30ετούς. Πολύ πιο χαμηλά κινούνται σήμερα οι αποδόσεις  του 10ετούς (-0,70%) και όλων των  γερμανικών τίτλων μικρότερης χρονικής διάρκειας.

Αρνητικές είναι επίσης οι αποδόσεις των μεσομακροχρόνιων χρεογράφων  Γαλλίας, Ολλανδίας, Αυστρίας, Φινλανδίας και άλλων χωρών της ΕΕ – ακόμη και της Ιρλανδίας, που μπήκε σε πρόγραμμα διάσωσης και σήμερα μπορεί θεωρητικά να δανείζεται με  -0,12% μέσω 10ετών ομολόγων.

Σήμερα οι αποδόσεις κρατικών χρεογράφων των δημοσιονομικά ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης  υποχωρούν  κατά 4-5 μονάδες βάσης, προσεγγίζοντας ιστορικά χαμηλά. Υποχωρούν ακόμη και των ιταλικών, αν και η χώρα βρίσκεται στη δίνη πολιτικής-κυβερνητικής κρίσης, που προκαλεί αβεβαιότητα στην Ευρώπη. Του 10ετούς πέφτει κατά 5,4 μονάδες βάσης, στο 1,377%

Αμετάβλητες παραμένουν των ελληνικών: Του 10ετούς  στο 1,996% αυτή την ώρα και του 5ετούς στο 1,175%.

Διαβάστε επίσης