Αγορές

Ποταμοί κεφαλαίων στο χρηματιστήριο– Ράλι τραπεζικών μετοχών


 Ποταμοί κεφαλαίων ρέουν στο χρηματιστήριο, καθώς διεθνείς επενδυτές και εγχώριοι αποταμιευτές σπεύδουν να “κλείσουν θέσεις στο τρένο” της  επόμενης μεγάλης ανόδου, που φαίνεται ότι βρίσκεται στην αφετηρία και είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει. Οι αθρόες τοποθετήσεις  και ο αγοραστικός πυρετός δίνουν ώθηση σε μετοχές και δείκτες, που οδεύουν προς τα υψηλά 10ετίας, δημιουργώντας προσδοκίες για υψηλές αποδόσεις.
  Μετοχές αξίας 143,5 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια στη σημερινή συνεδρίαση και οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν στα υψηλά ημέρας, κόντρα στο κλίμα “κατήφειας” που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  και στη Wall Street.

Η αγορά αντιπαρέρχεται την αβεβαιότητα και το ρίσκο που ενυπάρχουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, στοιχηματίζοντας σε θετικές μετεκλογικές εξελίξεις.
  Καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος το συνεχιζόμενο μπαράζ ευνοϊκών εκθέσεων διεθνών οίκων, που προβλέπουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων, αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και σημαντική περαιτέρω άνοδο στο χρηματιστήριο. Τη σκυτάλη στο μπαράζ θετικών εκθέσεων πήραν σήμερα η Morgan Stanley και η Bank of America/ Merrill Lynch, υπερθεματίζοντας σε αισιοδοξία.

Πριμοδοτούν τις τράπεζες

Επικεφαλής της κούρσας οι τραπεζικές μετοχές, “πριμοδοτούμενες” από όλους τους ξένους οίκους, που ανεβάζουν τις τιμές-στόχους και διατυπώνουν αισιόδοξες προβλέψεις για την κερδοφορία του κλάδου και για μελλοντικές υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Στο +4,18% εκτοξεύτηκε ενδοσυνεδριακά ο κλαδικός τους δείκτης, δίνοντας κατεύθυνση στην αγορά

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η τωρινή εικόνα στο ΧΑ αποτελεί προοίμιο μιάς μεγάλης, παρατεταμένης ανοδικής πορείας που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές, όταν η αγορά νιώσει απελευθερωμένη από εκλογικές-πολιτικές αβεβαιότητες.

Ανάλογες προσδοκίες αποτυπώνονται και στην αγορά ομολόγων, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μίνι ράλι και οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνση των spreads. Κατά 10 μονάδες βάσης (στο 3,67%) υποχωρούσε νωρίτερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, ενώ του 5ετούς βρέθηκε οριακά χαμηλότερα από το 3,26%.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ “η καλή μέρα φάνηκε από το πρωι”,: Οι τραπεζικές μετοχές ξεκίνησαν με άνοδο περίπου 1% και η υπόλοιπη αγορά ακολούθησε. Με έντονη συναλλακτική κίνηση και μεγάλο τζίρο οι δείκτες ενισχύθηκαν σταδιακά, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον διαχύθηκε σε μεγάλη γκάμα μετοχών όλων των κλάδων και των κατηγοριών κεφαλαιοποίησης..
 Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας, στις 1.244,75μονάδες, με άνοδο 2,21%. βρίσκεται στις 1.237,5 με κέρδη 1,60%.
Κατά 2,51% ενισχύθηκε ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κλείνοντας στις 3.027,77 μονάδες. Ανοδο 0,81% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.
  Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +4,18% και έκλεισε με κέρδη 3,84%. Στην πρώτη θέση η Alpha με +4,5%. Ακολούθησαν Εθνική +4,2%, Πειραιώς +3,7%, Eurobank +3,1%, Τρ. Ελλάδος +2,5%. Στο κόκκινο η Attica Bank -0,8%.
  Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν: Jumbo +6,2%, Quest +5,1%, Autohellas  +5%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ +4,2%, ΕλβάλΧαλκόρ +3,6%, Μυτιληναίος +2,5%, Motor Oil  και ΕΛΠΕ +2,3%, ΕΥΔΑΠ +2%, OTE +1,7%.
Στο κόκκινο μόνον ο ΟΛΠ (-0,5%) και οριακά η ΤΕΝΕΡΓΑ.

Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις εντυπωσίασαν η Frigoglass με άλμα +9,7% και συναλλαγές 900 χιλιάδων τεμαχίων, η Αλουμύλ (+9,5% και η AustriaCard/Inform-Λύκος (+9,5%).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα