Αγορές

Αγοραστικός πυρετός στο χρηματιστήριο- Εισρέει χρήμα- Τράπεζες +4%


Αγοραστικός πυρετός επικρατεί στο χρηματιστήριο και το “θερμόμετρο” ανεβαίνει καθώς συνεχίζονται με επιταχυνόμενο ρυθμό οι εισροές ξένου επενδυτικού χρήματος και οι τοποθετήσεις εγχώριων αποταμιευτών-επενδυτών. Κινητήρια δύναμη οι προσδοκίες για έναν νέο, μεγαλύτερο κύκλο μεσομακροχρόνιας ανόδου μετά τις εκλογές, που θα οδηγήσει τους δείκτες του ΧΑ στα υψηλά 10ετίας, αποφέροντας υψηλές αποδόσεις.
  Καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος και το συνεχιζόμενο μπαράζ ευνοϊκών εκθέσεων διεθνών οίκων, που προβλέπουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας,  βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων, αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και σημαντική περαιτέρω άνοδο των ελληνικών μετοχών.
  Με πυρετώδεις συναλλαγές και υψηλό τζίρο όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά. Επικεφαλής της κούρσας οι τραπεζικές μετοχές, “πριμοδοτούμενες” από όλους τους ξένους οίκους, που ανεβάζουν τις τιμές-στόχους και διατυπώνουν αισιόδοξες προβλέψεις για την κερδοφορία του κλάδου και για μελλοντικές υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Στο +4% εκτοξεύεται αυτή την ώρα ο κλαδικός τους δείκτης, δίνοντας κατεύθυνση στην αγορά
 Τη σκυτάλη στο μπαράζ θετικών εκθέσεων πήραν σήμερα η Morgan Stanley και η Bank of America/ Merrill Lynch, υπερθεματίζοντας σε αισιοδοξία.

Προοίμιο μεγαλύτερης ανόδου

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η τωρινή εικόνα στο ΧΑ αποτελεί προοίμιο μιάς μεγάλης, παρατεταμένης ανοδικής πορείας που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές, όταν η αγορά νιώσει απελευθερωμένη από εκλογικές-πολιτικές αβεβαιότητες.

Ανάλογες προσδοκίες αποτυπώνονται και στην αγορά ομολόγων, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μίνι ράλι και οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνση των spreads. Κατά 10 μονάδες βάσης υποχωρεί αυτή την ώρα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, που διαμορφώνεται σε 3,67%. Του 5ετούς υποχωρεί κατά 6 μβ, οριακά χαμηλότερα από το 3,26%.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ “η καλή μέρα φάνηκε από το πρωι”, καθώς οι τραπεζικές μετοχές ξεκίνησαν με άνοδο περίπου 1% και η υπόλοιπη αγορά ακολούθησε. Σε υψηλά ημέρας κινούνται αυτή την ώρα οι βασικοί δείκτες. Περίπου 48 εκατ. ευρώ ο συνολικός τζίρος σε δυόμιση ώρες συνεδρίασης και επιπλέον  8,5 εκατ. ευρώ σε μεταβιβάσεις πακέτων.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 1.239,1μονάδες (+1,74%). Τώρα βρίσκεται στις 1.237,5 με κέρδη 1,60%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 2,05% στις 3.013,4μονάδες. Μικρή ανοδο 0,35% σημειώνει ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +4,13% και τώρα "γράφει" +3,90%%. Στην πρώτη θέση η Alpha με +5%. Ακολουθούν Εθνική, Πειραιώς και  Eurobank +3,4%, Attica Bank +2%, Τρ. Ελλάδος +1,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι: Jumbo +5%, ΕλβάλΧαλκόρ +3%, ΕΛΠΕ και Quest +2,5%, Motor Oil, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ +2,3%, Autohellas +1,9%, OTE +1,1%.

Στον αντίποδα ΤΕΝΕΡΓΑ και ΟΛΠ -0,8%, ΟΠΑΠ (λόγω αποκοπής μερίσματος) και Coca-Cola -0,7%.

Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις εντυπωσιάζει η Frigoglass με άλμα +7% και συναλλαγές 349 χιλιάδων τεμαχίων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα