Οικονομία

Πώς θα κινηθεί η οικονομία το 2024 – Τι προβλέπει το ΙΟΒΕ


Το ΙΟΒΕ χαμηλώνει τον πήχη για την ανάπτυξη το 2024, στο 2,1% από 2,4% - Στο 3% ο πληθωρισμός, στο 10,3% η ανεργία

Χαμηλότερα-σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του-τοποθετεί τον πήχη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Στο βασικό του σενάριο που παρουσιάζει στην τριμηνιαία έκθεσή του,  το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η εγχώρια οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 2,1% έναντι του 2,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 3% την τρέχουσα χρονιά, ελαφρά υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 10,3%.

Σημείο αναφοράς για τους συντάκτες της έκθεσης θα αποτελέσει φέτος η πορεία των επενδύσεων ειδικά σε πάγια που αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 7,8% φέτος.

Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης, η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, η γεωπολιτική αστάθεια, τα δημοσιονομικά μεγέθη και η εκτέλεση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι πλέον καθοριστικοί παράγοντες της εξέλιξης του ΑΕΠ το 2024.

Οι Κίνδυνοι

  • Περαιτέρω γεωπολιτική αστάθεια και οικονομική αβεβαιότητα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο (πόλεμος στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή, εκλογές στις ΗΠΑ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).
  • Πιο αργή μείωση των επιτοκίων στην Ευρώπη το 2024, ειδικά σε εναλλακτικό σενάριο μεγάλης αύξησης των διεθνών τιμών ενέργειας.
  • Υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο, με διαρθρωτικά χαρακτηριστικά.
  • Αγορά εργασίας: Βραδύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας, μεταξύ άλλων λόγω υψηλής διαρθρωτικής ανεργίας.
  • Σταδιακά σφιχτότεροι δημοσιονομικοί στόχοι. Παραμένει στενή η φορολογική βάση στην Ελλάδα.
  • Απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω υψηλότερου του μ.ό. της Ευρωζώνης πληθωρισμού μετά τα μέσα του 2023. Επίμονος πληθωρισμός σε αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, υψηλότερος από τον μ.ό. της ΕΖ το 2024.
  • Υψηλό επιτοκιακό spread δανείων-καταθέσεων και συστηματικά αρνητικός ρυθμός αποταμίευσης των νοικοκυριών.
  • Κίνδυνος για νέα έξαρση ληξιπρόθεσμων οφειλών και ΜΕΔ, λόγω ανόδου επιτοκίων και κόστους διαβίωσης. Εμπόδιο στην ανακατανομή των πόρων τα κόκκινα δάνεια εντός και εκτός τραπεζικών ισολογισμών.
  • Μείγμα επενδύσεων: Επενδύσεις σε Κατοικίες/Κατασκευές και μεταφορικό εξοπλισμό, μείωση στους άλλους τομείς.

Bέττας: Θετική η τάση για την ελληνική οικονομία

Όπως είπε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, η τρέχουσα τάση της ελληνικής οικονομίας, παραμένει θετικότερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το ερώτημα είναι το κατά πόσο μπορεί αυτή η τάση να αντέξει τις συνθήκες τις παγκόσμιας οικονομίας.

Στα θετικά σημεία περιλαμβάνεται το μειούμενο κόστος χρηματοδότησης της χώρας (spread)και ο τουρισμός που σύμφωνα με τις σημερινές τάσεις και τους πρόδρομους δείκτες θα συνεχίσει να συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία. Ακόμη, το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται, ενώ οι δημοσιονομικές επιδόσεις υπερβαίνουν τους στόχους. «Και βέβαια υπάρχει η ευκαιρία από το αναθεωρημένο Ταμείο Ανάκαμψης στο πεδίο των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων», είπε ο κ. Βέττας.

Ωστόσο, όπως είπε ακόμη ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, υπάρχουν ανοιχτά σημαντικά ζητήματα από το διεθνές περιβάλλον και κυρίως οι γεωπολιτικές και πολεμικές εντάσεις χωρίς ορατό οδικό χάρτη αποκλιμάκωσης και επίλυσης. Υπό δοκιμασία βρίσκεται και η ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπό αυτό το πλαίσιο ο συνδυασμός πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν και δεν θα μεταθέτουν τα προβλήματα είναι κρίσιμος. «Η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν αρκεί», σημείωσε ο κ. Βέττας τονίζοντας ότι η Ευρώπη πλήττεται σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες περιοχές του κόσμου από τις εντάσεις.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα