Οικονομία

ΙΟΒΕ: Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία


Έντονη βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία σημειώθηκε τον Μάρτιο, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων της παραγωγής, των παραγγελιών και της ζήτησης. 

Ειδικότερα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία αυξήθηκε τον Μάρτιο στις 111,9 μονάδες από τις 101,6 μονάδες που ήταν τον Φεβρουάριο και υψηλότερα από τις 109,2 μονάδες που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση στη βιομηχανία διαμορφώνεται πλέον σε θετικό, ενώ έντονη άνοδο καταγράφει ο δείκτης προβλέψεων για την παραγωγή, ενώ θετικό είναι και το ισοζύγιο προβλέψεων για τις τιμές. Η εκτιμώμενη ενίσχυση μέρους του διεθνούς εμπορίου φαίνεται να ευνοεί τις εξωστρεφείς βιομηχανίες της χώρας, όπως και κλάδους υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται σε διεθνείς αγορές (μεταφορές και ναυτιλία). 

ΙΟΒΕ

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η διατήρηση της δυναμικής της εγχώριας ζήτησης φαίνεται να συντηρεί τις θετικές προσδοκίες, αν και τα αποθέματα διαμορφώνονται σε γενικά υψηλά επίπεδο. Ειδικότερα, η βελτίωση των προβλέψεων για την παραγωγή ενίσχυσε τους δείκτες για τα καταναλωτικά και τα κεφαλαιουχικά αγαθά, ενώ εντονότερη ήταν η άνοδος για τα ενδιάμεσα αγαθά.

Το ΙΟΒΕ σημειώνει, ωστόσο, ότι το ποσοστό αξιοποίησης του εργοστασιακού δυναμικού μειώθηκε στο 72,9% τον Ιανουάριο (από 76,3%) τον περασμένο Οκτώβριο, με την εξασφαλισμένη παραγωγή να ανέρχεται στους 5,5 μήνες από 4,6 μήνες τον Οκτώβριο του 2023.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα