Πολιτική

Πώς θα εμπιστευτούν οι επενδυτές τα κεφάλαια τους στην Ελλάδα;


Στο τουρισμό οι επενδύσεις δεν σταμάτησαν καθ' όλη την διάρκεια της κρίσης

Αντικίνητρα, όπως το ασταθές και άδικο φορολογικό περιβάλλον, η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις στην επίλυση δικαστικών αποφάσεων αλλά και η αστάθεια που χαρακτηρίζει το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι ορισμένοι παράμετροι που απομακρύνουν τους επενδυτές από το να εμπιστευτούν τα κεφάλαια τους στην Ελλάδα τονίζει, ανάμεσα στα άλλα ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης σε συνέντευξη του στο Sofokleousin.gr. Ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης υπογραμμίζει πως η χώρα θα ξεπεράσει την κρίση όταν επικρατήσει πολιτική ομαλότητα και προβεί στις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές και στην πλειονότητα τις χρειάζεται η οικονομία, παράλληλα παραθέτει τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Συνέντευξη στην Ελενα Ερμείδου

- Κύριε Κελέμη, η Ελλάδα δεν κατάφερε ακόμα να ξεπεράσει τα προβλήματα. Βλέπετε να τα καταφέρνει;

Αλίμονο αν χάσουμε και την ελπίδα μας. Είναι από τα λίγα που μας έχουν απομείνει μετά από επτά χρόνια ύφεσης και, άρα, βεβαίως και εκτιμώ ότι τελικά θα τα καταφέρουμε. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι στη χώρα θα επικρατήσει πολιτική ομαλότητα και ότι, επιτέλους, θα τολμήσουμε ως πολιτεία, αλλά και ως κοινωνία, να δεχθούμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που τις ζητούν οι δανειστές μας επίμονα και που στην συντριπτική τους πλειονότητα τις χρειάζεται η οικονομίας μας. Αν ο καθένας μας αναλογιστεί τι πρέπει να πράξει για το καλό της χώρας και μέχρι που μπορεί να υποχωρήσει προκειμένου να διορθώσει λάθη του παρελθόντος, νομίζω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

- Πόσο σημαντικές είναι οι ξένες επενδύσεις για την χώρα;

Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που επιβιώνει οικονομικά δίχως επενδύσεις. Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται χωρίς στεγανά, οπότε αν πραγματικά αντιλαμβανόμαστε ως προοπτική την ανάπτυξη δεν έχουμε παρά να πράξουμε τα δέοντα ώστε η οικονομία μας να καταστεί ελκυστική στους ξένους επενδυτές. Να θεσμοθετήσουμε δηλαδή ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο, να λύσουμε το ζήτημα της γραφειοκρατίας, να αποσυμφορήσουμε τα δικαστήρια από υποθέσεις που εκκρεμούν χρόνια στις αίθουσες, να ενεργοποιήσουμε το νέο ΕΣΠΑ, τον Αναπτυξιακό Νόμο, την ΚΑΠ, καθώς και νέα επενδυτικά εργαλεία.

- Κατά καιρούς ανακοινώνεται το ενδιαφέρον το ξένων επενδυτών προς την Ελλάδα, ωστόσο δεν τους βλέπουμε… Ποιοι παράγοντες τους αποτρέπουν;

Ακριβώς όλα όσα προανέφερα, τα αντικίνητρα δηλαδή τα οποία εμποδίζουν σήμερα έναν επενδυτή να εμπιστευθεί τα κεφάλαιά του στην ελληνική οικονομία. Επιπροσθέτως, θα ανέφερε ως αρνητική παράμετρο την αστάθεια που χαρακτηρίζει το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας. Ποιος επενδυτής θα έδειχνε ενδιαφέρον για μια χώρα όπου οι κυβερνήσεις αλλάζουν κάθε ένα με δύο χρόνια ή γίνονται εκλογές τρεις φορές το χρόνο, όπως συνέβη πέρυσι; Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και η σταθερότητα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων. Τέλος, δύο ακόμη βήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα της χώρας στο ξένο επενδυτικό κοινό: Η επιστροφή της στις αγορές και έξοδός της από τα μνημόνια.

- Στο τουρισμό βλέπετε να υπάρχουν περαιτέρω ευκαιρίες για επενδύσεις και ανάπτυξη;

Στον τουρισμό οι επενδύσεις δεν έχουν σταματήσει καθ΄ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Αποτελεί ευτύχημα για την οικονομία μας το γεγονός ότι η τουριστική αγορά πετυχαίνει κάθε χρόνο νέα ρεκόρ σε αφίξεις και εισπράξεις. Έλληνες και ξένοι επενδυτές έχοντας διαπιστώσει τη δυναμική του κλάδου επιμένουν με νέα project στην αγορά και όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για μια τάση η οποία θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Εξάλλου, αν κάνεις παρατηρήσει τα τελευταία στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, θα διαπιστώσει ότι τα τελευταία χρόνια, τη δύσκολη δηλαδή περίοδο της ύφεσης, στο Νότιο Αιγαίο έχουν πολλαπλασιαστεί οι επενδύσεις για την οργάνωση ξενοδοχείων πέντε αστέρων, για μονάδες δηλαδή οι οποίες φέρνουν στην Ελλάδα τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

- Το ασφαλιστικό ήταν η γενεσιουργός αιτία της κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία Το 2000 υπήρχε ένα «αφανές χρέος» στο σύστημα των συντάξεων που ξεπερνούσε το άθροισμα δύο ΑΕΠ. Συγκεκριμένα ανερχόταν σε περίπου 500 δισ. ευρώ, ποσό για το οποίο ζήτησαν επανειλημμένως εξηγήσεις  οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πιστεύετε ότι μπορεί να λυθεί;

Θεωρώ ότι το ασφαλιστικό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα βαρίδια της οικονομίας της Ελλάδας. Σέρνει δυσβάστακτές υποχρεώσεις από το παρελθόν και δεν προσβλέπει σε ένα υγιές μέλλον. Το δυστύχημα είναι πως όλοι συμφωνούμε σε αυτό, αλλά κάνεις δεν θέλει να αναλάβει ότι του αναλογεί. Κι όσο ο χρόνος τρέχει, όσο τα... μνημόνια περνούν και οι κυβερνήσεις δεν καταλήγουν σε μια βιώσιμη λύση με τους θεσμούς, τόσο τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται και άρα η κατάληξη θα είναι περισσότερο επώδυνη.

- Τι ενέργειες πρόκειται να κάνει το Επιμελητήριο για την ανάπτυξη της χώρας;

Το Επιμελητήριο ουδέποτε έπαψε να στηρίζει το επιχειρείν. Μάλιστα, οι προσπάθειές του χαρακτηρίσθηκαν τα τελευταία χρόνια από προοδευτική ένταση. Μέχρι σήμερα λοιπόν έχουν αναληφθεί πολλές παράλληλες δράσεις που αποβλέπουν κυρίως την τόνωση της εξωστρέφειας του Ελληνικού επιχειρείν. Χαρακτηριστικά αναφέρω τις Β2Β συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με γερμανικές εταιρείες, τη διαμεσολάβηση του Επιμελητηρίου για τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στις μεγαλύτερες εμπορικές εκθέσεις της Γερμανίας, αλλά και τη συμμετοχή, φέτος, του Επιμελητηρίου σε διοργάνωση της Γερμανίας με στόχο την προώθηση νέων startups κυρίως στο χώρο της τεχνολογίας. Στις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του φορέα μας συγκαταλέγω επίσης την οργάνωση ενός μηχανισμού εξωδικαστικής επίλυσης εμπορικών διαφορών, καθώς και την υποστήριξη της Διττής Εκπαίδευσης.


Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις